Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи Снимка: © Министерство на енергетиката

Турция не отказа среща с българската страна по темата "Боташ", но засега не показва готовност за прекратяване на споразумението между турската държавна компания и "Булгаргаз". Това става ясно от прессъобщение на Министерството на енергетиката (МЕ).

В събота българският енергиен министър Владимир Малинов и турският му колега Алпарслан Байрактар проведоха среща в Истанбул, на която е било изразено желанието на България за преразглеждане на неизгодния договор за доставка на газ.

"В тази връзка българската страна изрази желание за преразглеждане на договора, а от турска бе изразено разбиране и готовност за продължаване на сътрудничеството", се казва в прессъобщението.

Миналата седмица парламентът задължи служебното правителство на Димитър Главчев да влезе в преговори с турската държавна фирма "Боташ", за да предоговори крайно неизгодните му условия.

Според известните до момента данни България има капацитет за разтоварване на втечнен газ на терминали в Турция и внос на газ чрез "Боташ", който не използва, но за които плаща близо 500 хил. долара на ден. Няма значение дали и каква част от договорения капацитет от 1,8 млрд. куб. метра газ годишно е действително внесен в България.

Данни от изтекли документи, публикувани от Bg Elves, показват, че на база договорен капацитет и цени, до момента държавната компания "Булгаргаз" следва да е платила на "Боташ" 250 млн. долара по споразумението, а до 2035 г., докогато е срокът на договора, сумата ще е около 3,8 млрд. лв. Това важи и без реална доставка на газ до България.

Докладът за неизгодно сключения договор между "Боташ" и "Булгаргаз" беше пратен и в прокуратурата, ДАНС и Европрокуратурата. По ирония министър на енергетиката, който в момента ще води процеса по предоговарянето на договора, е Владимир Малинов. Той е пряк участник в схемата с "Боташ".

Освен това, чрез договора "Боташ" получава достъп до българската газопреносна мрежа, при това за ниска такса. Това на практика позволява на турската страна да стане доставчик на българския пазар при изключително благоприятни условия и да бъде конкурент на "Булгаргаз".

В прессъобщението от МЕ се посочва, че след срещата в Истанбул двамата енергийни министри са възложили на мениджмънта на двете компании да започнат "активна работа" във връзка със споразумението.

Още по темата:

Газовият договор с "Боташ" - 500 хил. долара на ден и още няколко проблема

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Забраната за реклама на хазарта влиза в сила. Радев реши да не налага вето на промените

Радев няма да налага вето на промените в Закона за хазарта

18:25 - 13.05.2024
Живот

"Свобода" - мемоарите на Ангела Меркел ще бъдат издадени тази есен

Меркел издава първата си автобиография почти три години след края на мандата ѝ като канцлер.

16:50 - 13.05.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста Красимира Трифонова - тъщата на убития Пейо Пеев

44-годишният Пейо Пеев беше открит мъртъв в полуопожарена кола край хижа Алеко.

16:31 - 13.05.2024
Европейски дневници

Над половината от младите българи ще гласуват на европейските избори

Най-много са желаещите да гласуват сред младите в Румъния

15:16 - 13.05.2024
Важно днес

Прокуратурата иска половин млн. лв., за да пусне Васил Божков на свобода

Първоначално поисканата гаранция беше в размер на 130 хил. лв.

14:34 - 13.05.2024
Важно днес

МВР започва безсрочна операция за безопасността по пътищата

Повече полиция и проверки за скорост, употреба на алкохол, наркотици и носене на предпазни колани обяви МВР

14:04 - 13.05.2024