Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва Снимка: © Screenshot: bTV

Служебният министър на енергетиката в правителството на Гълъб Донев - Росен Христов - отрече да е подписвал договора турската компания "Боташ", който, според доклад на временната парламентарна комисия, която анализира споразумението, носи сериозни загуби за България.

Докладът на комисията беше внесен едва в петък по време на извънредно заседание на парламента, въпреки че беше готов повече от седмица преди това. От ГЕРБ обаче си намираха причини той да не влезе в пленарната зала.

Междувременно от БСП разкриха данни от него, според които Росен Христов като служебен министър е подписал договора и след това документът е бил изпратен по електронна поща за поставянето на подпис и от страна "Булгаргаз".

Данните се потвърждават и от изтекли документи с гриф "търговска тайна", публикувани от Bg Elves. Оказва се още, че от подписването на споразумението с "Боташ" досега България е доставила до терминал в Турция един танкер и половина втечнен газ, но резервираният капацитет е за 14 кораба годишно. Българската енергийна компания обаче плаща такси в пълен размер - без значение дали разтоварва втечнен газ в Турция и дали получава газови доставки по газопреноската система на "Боташ", стана ясно още от доклада на комисията. Причината е, че такива са клаузите по подписания договор.

Според изчисления на база договорен капацитет и цени, до момента държавната компания "Булгаргаз" следва да е платила на "Боташ" 250 млн. долара по споразумението, а до 2035 г., докогато е срокът на договора, сумата ще е около 3,8 млрд. лв. Това важи и без реална доставка на газ до България. Тези изводи, както и че няма опция за предоговаряне или по-ранно прекратяване на споразумението, излиза и от документите, публикувани от Bg Elves.

"Този договор е валиден, само ако е подписан от този, който представлява "Булгаргаз". Ако бях го подписал аз, нямаше да има проблем", опроверга информацията Христов пред bTV.

Изпълнителен директор на "Булгаргаз" по това време е Деница Златева, която миналата седмица беше отстранена от поста си като част от вълната от смени на настоящата служебна власт.

На всички въпроси, свързани с размера на щетите, които се изчисляват на около 500 хил. долара дневно, и на неустойките, който за 13 години се очаква да са близо 14 млрд. долара, Росен Христов отказваше да коментира числа с мотива, че договорът е търговска тайна.

"Това че всички карат с превишена скорост, не дава право на друг да кара също с превишена скорост. Всички, които дават конфиденциална информация, извършват нарушения," контрира Христов и нарече изводите от доклада "90% пълна лъжа и останалото - манипулация".

"Как може по този договор да загубим пари? Това значи нито един танкер, нито една капачка газ да не се разтовари и това за 13 години," заяви Христов по повод информацията за щетите, които споразумението носи.

"Ако нямаме нужда, въпросът е защо нямаме такава нужда - когато се подписваше, беше сметнато, че имаме нужда," заяви бившият министър.

Христов повтори думите на президента Румен Радев от преди няколко дни, че договорът бил част диверсификацията на България.

Преди това споразучението защити и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви, "към днешна дата той е неизгоден, но когато дойде забраната за руски газ в Европа, той ще стане изгоден".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024