ГЕРБ внесе доклада за договора "Боташ" след обвиненията, че пази Радев от скандала

Насред извънредното заседание на Народното събрание за щетите от договора на България с турската компания "Боташ", депутатите от ГЕРБ Жечо Станков, Делян Добрев и Теменужка Петкова обявиха, че партията все пак ще внесе доклада на временната комисия, в която са описани неизгодните условия по него.

Това се случи три дни след като Станков отказа да го постави на публично обсъждане в Народното събрание, като първоначално се обоснова с постъпили нови документи по казуса от БЕХ. Само след седмица парламентът ще се разпусне в предизборна ваканция, което означаваше, че докладът можеше никога да не види бял свят.

ПП-ДБ заподозряха ГЕРБ в опит за умишлено забавяне на осветяването на документа, заради скрита координация с президента Румен Радев, в чийто служебен кабинет беше подписано споразумението и заради факта, че един от подписалите го е действащият служебен министър Владимир Малинов.

И БСП, и "Възраждане" разкритикуваха спирането на доклада от Жечо Станков през последните дни.

Затова и се стигна до извънредното заседание, което започна в 14 ч. и още тече.

Председателят на парламента Росен Желязков, че е "петък, но затова пък денят е дълъг", т.е. че обсъждането може да продължи доста дълго. В самото начало на заседанието докладът все още не беше внесен, но след едночасово прекъсване на заседанието се оказа, че документът е внесен в деловодството от две групи народни представители - сред тях и ГЕРБ.

Сега ГЕРБ решиха да прехвърлят вината за скандала върху ПП-ДБ, вместо върху реалните идеолози на договора с "Боташ".

"Ако е имало някой, който най-много е искал да излезе този доклад, това е ГЕРБ-СДС. Премиерът Денков и министрите на енергетиката и на финансите Радев и Василев не са си мръднали пръста, за да променят каквото и да било, свързано с тези констатации, които ще изложим пред вас," обяви Станков от парламентарната трибуна.

В четвъртък бившият премиер Денков каза пред "Свободна Европа", че министърът на енергетиката е правил няколко посещения в Турция с тази цел, но без успех.

Всъщност, комисията за "Боташ" в Народното събрание беше създадена по предложение на БСП, макар да беше подкрепена и от ГЕРБ с идеята, че тя ще се занимава и с газовите договори от времето на кабинета на Кирил Петков.

Добрев обяви, че "Булгаргаз" бил пред фалит заради това, че "три години го съсипват, за да може най-големият спонсор на ПП-ДБ да вземе бизнеса на "Булгаргаз" - имайки предвид частната компания "Овергаз" на Сашо Дончев.

От август 2022 до преди два дни директор на държавната фирма беше Деница Златева, назначена от служебния кабинет на Гълъб Донев.

Добрев обяви и че публичното обсъждане на договора можело да доведе до дело срещу "Булгаргаз" от "Боташ".

Това, което от ГЕРБ пропуснаха да споменат, е, че договорът няма опция за прекратяване без огромни неустойки или за предоговаряне - такива условия са приети от българска страна през 2023 г., когато ресорен министър беше Росен Христов, а президентът Румен Радев го описваше като "историческо споразумение", което "отваря немислими перспективи за сътрудничество".

Договорът между "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ" беше сключен началото на 2023 г. Срокът му е 13 години. Тогава на власт е служебното правителство с премиер Гълъб Донев и министър на енергетиката Росен Христов. В края на същата година ЕК вече проверява договора, а парламентът избира временна комисия, която да анализира ползите и вредите на подписаното споразумение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024