След "уроци" по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция Снимка: © Screenshot

Повече от два часа народните представители обсъждаха създаването на парламентарна комисия, която да разследва споразумението за транзит на природен газ с турската компания „Боташ“, подписано при служебния кабинет на Гълъб Донев.

Макар всички изказвания от трибуната да бяха в подкрепа на създаването на такава комисия, дебатът продължи часове, а народните избраници си взеха две почивки от по 30 минути.

На фона на предупрежденията от ГЕРБ, че има риск от поскъпване на горивото през януари, особено силно от най-високата трибуна ехтеше словосъчетанието „природна газ“, а БСП и "Възраждане" използваха случая за политически атаки в полза на руския монополист "Газпром"

Според Цончо Ганев от „Възраждане“, поскъпването на природния газ в страната е резултат от действията на „розовите от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, които обясняваха колко е лоша и недемократична е газта от Русия и колко хубаво е да сме диверсифицирани от американската газ,“ заяви нееднократно той.

Според Борислав Гуцанов от БСП, „демократичната природна газ" щяла да е на "четири пъти по-висока цена“.

  • Поскъпването на природния газ на европейските пазари беше провокирано именно от "Газпром" още в края на 2021 г. - в навечерието на руската инвазия в Украйна.
  • През януари 2022 г. цената на природния газ в България, който идваше основно от Русия стигна 133,81 лв., а три месеца по-късно "Газпром" сами решиха да прекратят доставките след отказа на правителството да им плаща в рубли.
  • Най-скъп беше природният газ през септември 2022 г. (354,03 лв.), когато и европейският индекс стигна рекордно високо ниво (до 290 евро в края на август 2022) и оттогава цената върви стабилно надолу.

Особено в контекста на обезпокоителните резултати от последното издание на PISA 2022 - слушайки дебата в пленарна зала, можем да предположим, че проблемът с грамотността у нас не е от сега и единствено се е задълбочил.

Депутатите в крайна сметка създадоха временна комисия, която трябва да провери фактите около споразумението между "Булгаргаз" ЕАД и турската енергийна компания "Боташ".

Сделката беше сключена на З януари 2023 г. и е със срок от 13 години.

Договорът беше подписан от служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев. Новината за това дойде без предварителна заявка, а след това беше шумно рекламирана като голям успех, реализиран с активното участие на държавния глава.

Параметрите на договора не бяха представени пред парламента, а сделката сега се проверява и от Европейската комисия. По този начин, България рискува както стотиците милиони за такси, които ще плаща, така и санкции от Европа.

Създаването на анкетната комисия става по предложение на БСП, които обвиниха служебния кабинет на Румен Радев в "политическа авантюра" с турската компания и "престъпно поведение в сферата на енергетиката".

Комисията в парламента ще работи един месец и ще анализира условията по споразумението и неговия ефект, пряк и косвен, за енергийната система на България, както и сключените договори за доставка на газ в България през последните две години.

За председател на комисията беше избран Жечо Станков от ГЕРБ-СДС, бивш зам.-министър на енергетиката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024