За Борисов всички възможности за разговори с ПП-ДБ са "счупени"

Вчерашното отстраняване на Росен Желязков като председател на Народното събрание е счупило всички възможности за разговори между ПП-ДБ и ГЕРБ. Това каза лидерът на най-голямата политическа група Бойко Борисов и обяви, че "абсолютно всичко е загубено" във взаимоотношенията между бившите партньори.

"Вчерашното действие срещу Росен Желязков беше насилствено. По време на преговорите [той] беше универсалната фигура, която колегите от ПП-ДБ приемаха, включително и за премиер - не само за министър. И какво постигнаха? Смениха Росен с Росица. Е, ако за това си заслужаваше да се смразим още повече - окей", заяви той.

Вчера Желязков беше отстранен като председател на 49-ото Народно събрание с гласовете на П-ДБ, БСП, Възраждане и "Има такъв народ". Мотивите за смяната е, че той е злоупотребил с властта си при определянето на дневния ред на парламента и бламирането на законодателната програма.

Малко по-рано Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" аргументира позицията на формацията с това, че Желязков е нарушил правилника на парламента, като е гласувал оттеглената оставка на управителя на НЗОК Станимир Михайлов.

Борисов обаче не вижда вина в това, а е на мнение, че ПП-ДБ е трябвало да подкрепят Желязков, който бих техен колега и "довчера приятел".

Партийният лидер отхвърли и критиките на Бориславова, че "шефът на ГЕРБ е Делян Пеевски", като изключи възможността за евентуална коалиция между двете партии в следващия парламент. Той оправда и вчерашната обща позиция с ДПС по повод осигуряването на 1 млрд. лв. бюджетни пари за държавните “Мини Марица Изток”.

"Вчера излязоха с две прессъобщения, защото с колегите от ДПС поехме ангажимент към миньорите от Маришкия басейн, когато бяха тука гюрултия. Когато колегата Денков не знаеше къде да се скрие в парламента и го търсеше Пеевски, не му даваше да отиде да се изпика. Ние поехме ангажимент и подписахме споразумение", каза Борисов.

Председателят на ГЕРБ предначерта и мрачен сценарий за бъдещото управление на страната, тъй като виждал "поне още пет служебни правителства да се изредят". Той не изключи следващият парламент да има различна конфигурация и акцентира върху участието на Ваня Григорова в изборите.

"Според мен заявката на Ваня Григорова да влезе в политиката, като знам какво направи в София, следващият парламент може да бъде много по-разлиен. Казвам, че я наблюдавах как се биеше на изборите в София и тя е реалният победител за кмет на София", допълни Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024