143-ма подкрепиха кабинета "Денков", 21 от ГЕРБ не гласуваха във вота на недоверие Снимка: © Булевард България

Първият вот на недоверие срещу кабинета "Денков" не мина, но ГЕРБ направиха демонстрация на недоволство, като 21 души - включително Бойко Борисов - не гласуваха подкрепа на правителството.

Опозицията събра само 71 гласа, което е много под нивото, необходимо за свалянето на кабинета.

В подкрепа на Денков и министрите бяха 143 депутати:

  • ГЕРБ - 48 от 69 в парламентарната група
  • ПП-ДБ - 62 от 63 в парламентарната група
  • ДПС - 33 от 36 в парламентарната група

"Опозицията тръгна с абсолютно погрешен подход. Аргументите им са неверни и се основават на лъжи. Нямаше аргументи, които по същество да изискват този вот. Само се загуби парламентарно време", каза премиерът Денков след гласуването.

Час по-рано, Бойко Борисов предупреди, че няма да присъства в Народното събрание, защото имал предизборна среща в Разград.

Това е вторият знаков вот, на който бившият премиер отказва да участва - след гласуването на конституционните промени на 1-во четене на 6 октомври.

Тогава се провеждаше първото четене на проекта за промени в конституцията, който събра само 161 гласа - с един повече от минимума, за да не бъде отхвърлен изцяло от Народното събрание. Когато дебатите завършиха и се стигна до вота, Борисов отново беше на предизборна среща на 155 км от София, в Ловеч.

В обяснение за вота Георги Гьоков от БСП обяви, че видял "мощна подкрепа" за протеста на синдикатите на миньорите и енергетиците, които само преди часове прекратиха блокадите си по магистрала "Тракия" и Хаинбоаз.

"Ние ви поискахме вот на недоверие, утре една огромна част от българското общество ще ви поиска оставката и ще сте принудени да я дадете", обяви той.

Гьоков предложи на кабинета да направи "стрес тест" и през януари 2024 да изключи тока от въглищни централи, ако вярват, че България може и без този тип енергия. Намекът му съвпада със заплахите на енергетиците да направят стачка в ТЕЦ Марица Изток 2 през зимата като част от протеста си срещу плана за енергиен преход.

Стоян Таслаков от Възраждане обвини мнозинството, че "съсипало" българската енергетика заради съкращаването на руската намеса в сектора. "Няма как да се сърдим на шарлатаните, че са шарлатани, на измамниците, че са измамници, ние предупреждавахме, че ако тези хора дойдат на власт, че това ще се случи. Но най-голяма отговорност трябва да търсим на ГЕРБ и ДПС, че ги подкрепят".

Станислав Балабанов от ИТН реши да използва трибуната, за да отправи "лични" въпроси до Кирил Петков, Христо Иванов и Бойко Рашков как се чувстват, след като Борисов и Пеевски подкрепят властта им. Накрая на речта си той обвини ПП-ДБ, че управляват с "най-голямото зло" и завърши с "Хак да ви е".

След края на изявлението му Росен Желязков и Тошко Йорданов влязоха в диалог през трибуната, след като председателят на парламента се подигра с Балабанов, коментирайки, че очаквал от него да запее "българската версия на популярна песен от Деспина Ванди".

Йорданов излезе да защити честта на съпартиеца си и обяви, че налагал наказание "забележка" на Желязков - иронично на фона на собствените му 6 наложени наказания за първите 4 месеца от работата на 49 НС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024