АЕЦ "Белене" вече не е стратегически обект. Държавата отново се отказа от строителството на централата

Изграждането на АЕЦ „Белене“ остава в историята, след като правителството взе решение за прекратяване на процедурата за избор на стратегически инвеститори. Тя беше започната от третия кабинет на Бойко Борисов през 2018 година.

Това е поредното спиране на проекта, след като през 2005 година правителството определя АЕЦ „Белене“ за обект с национално значение и взема решение за изграждане на ядрена централа на площадка „Белене“ с максимална инсталирана мощност от 2000 МВт.

Строителството беше "замразено" по време на първия премиерски мандат на Борисов през 2012 г. Тогава той нарече площадката "гьол" за 3 млрд. лв. Отменено беше решението от 2005 година.

През 2018 година обаче третият кабинет „Борисов“ възроди проекта и реши да възобнови търсенето на инвеститор за втората атомна централа. 40-годишната сага за строителството на АЕЦ "Белене" продължи и през 2019 година, когато държавата обяви, че интерес към строителството са заявили 7 компании.

Макар България да беше заявила официално, че проектът ще е на пазарен принцип, от руската корпорация "Росатом", която беше сред основните кандидати, поискаха държавни гаранции за реализацията на строежа.

До финализиране на процедурата така и не се стигна, а оборудването - в това число два ядрени реактора, за което България плати 1,2 млрд, лв. на Русия след загубено арбитражно дело, остана на площадката в Белене и продължи да генерира разходи за съхранение и консервация.

АЕЦ "Белене" беше поредният енергиен проект в България, обраснал със съмнения за корупционни практики, завишени цени и стари технологии, който цели още по-голяма енергийна зависимост на България от Русия.

С решението си сега кабинетът с премиер Николай Денков възлага на министъра на енергетиката да предприеме действия за прекратяване на обявената от Националната електрическа компания процедура за избор на стратегически инвеститор/ри за изграждане на централата и да уведоми за това предпочетените кандидати, от които се очакваха обвързващи оферти в условията на подписан договор за конфиденциалност.

По-рано тази година стана ясно, че Украйна проява интерес към реакторите на площадката в Белене. А парламентът разреши на правителството да преговоря с Киев за продажба на оборудването.

Очаква се до края на годината да стане ясно и окончателното решение, и стойността на евентуалната сделка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Президентът на Иран е претърпял инцидент с хеликоптер

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024