Алфа Рисърч: Свалянето на Никола Минчев и кабинета увеличи подкрепата за ПП, БСП и ДБ

Сътресенията в политическия живот през юни 2022 г. са довели до видимо мобилизиране на подкрепата за партиите, които влизат в действащото управление - "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България".

Това показват данни от последното месечно изследване на "Алфа Рисърч", проведено между 25 юни и 1 юли, т.е. след свалянето на правителството на Кирил Петков с вот на недоверие и финала на консултациите при Румен Радев.

ПП си възстановява изгубените позиции спрямо ГЕРБ на фона на резултатите от април 2022 г., като според данните на "Алфа" - разликата между двете партии сред хората, заявили, че ще гласуват, е около 1 процент в полза на ГЕРБ.

Според социолозите - тази динамика се дължи най-вече на реакцията на хората срещу свалянето на Никола Минчев като председател на 47 НС и последвалото бутане на правителството. ПП постига ръст в столицата и няколко големи града, ГЕРБ запазва подкрепата си в по-малките областни центрове и селища.

Моментните настроения показват, че ходовете на Слави Трифонов са успели да доведат ИТН до пореден срив на доверието, при който влизането в следващото Народно събрание е под въпрос - с 3,3% подкрепа сред заявилите готовност да гласуват.

"Възраждане" също върви назад в подкрепата от избирателите като пада от 9,4% (през април) на 7,9% (през юни), което "Алфа рисърч" си обясняват с появата на "Български възход" и отместването на фокуса към по-важната партийна битка между ПП и ГЕРБ.

Уточнението, което агенцията прваи на финала, е, че данните са при "едва 38% изразили желание да участват в изборите" и при силно нестабилна среда.

На въпроса "каква управленска коалиция би се справила по-добре с управлението на страната", 31,9% от хората предпочитат да се формира нов съюз около "Продължаваме промяната".

25,1% са за коалиция около ГЕРБ - по-често подкрепа за този вариант идва от "избирателите, които приоритизират икономическите проблеми и материалния си статус".

"Алфа Рисърч" вижда и разколебаване на подкрепата за Румен Радев в последния месец заради атаките му срещу управляващото мнозинство и ответните критики от правителството срещу държавния глава.

Въпреки че остава най-одобряваният политик в държавата, положителните му оценки спадат с 8 пункта до 43% през юни 2022 г., казват от "Алфа".

Интересно е наблюдението, което правят социолозите за това, че подкрепата за отпадане на ветото за начало на преговори между Северна Македония и ЕС продължава да расте и че решението за отпушване на процеса "не води до предвещаваните от мнозина анализатори обществени катаклизми".

"Изследването показва, че след вота в парламента на т.нар. „френско предложение“ 42% от анкетираните одобряват вдигането на ветото срещу 53% неодобряващи. Тази рязка промяна в сравнение с настроенията преди няколко месеца ясно показва, че отговорното политическо лидерство е в състояние да доведе до успокоение в обществото и еволюция на обществените нагласи", казват от "Алфа Рисърч".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Boeing – внимание, опасност от силна турбуленция

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024
Важно днес

Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и още 15 българи стават част от Европейската филмова академия

17 български професионалисти от света на киното са приети в Европейската филмова академия

15:28 - 09.05.2024
Важно днес

Ваня Григорова започна кампанията пред ПСА, Митрофанова положи цветя в Лозенец

Румен Радев поздрави участници в забраненото шествие "Безсмъртен полк"

15:14 - 09.05.2024