Бившият кандидат-премиер на ИТН Петър Илиев ще става доцент въпреки обвиненията в плагиатство

Бившият кандидат за премиер на "Има такъв народ" адвокат д-р Петър Илиев продължава академичната си кариера, въпреки че неотдавна Етичната комисия на Софийски университет установи, че той е плагиатсвал в своята монография.

Илиев се оказва единствен кандидат в конкурс за доцент на половин щат в Тракийския университет. Това съобщава "Дневник", като се позовава на информация, публикувана на страницата на учебното заведение. Той се стреми да стане доцент по специалност "Публично право".

Това на практика обаче не би трябвало да бъде възможно - поне според закона. През септември 2021 г. производството пред Етичната комисия на СУ заключи, че Илиев, който по това време е главен асистент там, е плагиатствал в книгата си "Компетенцията на Народното събрание". Той е преписвал от докторската дисертация на доц. д-р Наталия Киселова, която сигнализира за кражбата.

Според Закона за развитие на академичния състав кандидатите в конкурси за доценти не трябва да имат "доказано по законоустановения ред плагиатство или недостоверност на представените научни данни в научните трудове". Въпреки това Илиев участва в такъв конкурс - като решението на научното жури ще стане ясно на 19 май.

Журито вече е публикувало задължителните две рецензии и пет становища за новия научен труд на адвоката, които са изцяло положителни. Във всички текстове е публикувана биографията на кандидата и се оценява високия научен принос на работата му. Не се спомена обаче нищо за казуса с плагиатството.

След разкриването на случая Илиев напусна Софийски университет и стана хоноруван асистент в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), където преподава в магистърска програма. Той отрича да е извършвал кражбата на авторски научен труд.

Хората, запознали се с новия дипломен проект на адвоката, са преподаватели от СУ и УниБИТ. Това са проф. проф. д-р Лъчезар Иванов Дачев, проф. д-р Мария Нейкова Кънева, проф. д-р Георги Желязков Георгиев, проф. д-р Мариела Светославова Янева-Деливерска, доц. д-р Елица Георгиева Вълчева-Куманова, доц. д-р Мария Иванова Желева, доц. д-р Емилия Любомирова Сидерова.

Двамата рецензенти са д-р Дачев (СУ) и проф. Нейкова (УниБИТ), които препоръчват на журито да гласува Петър Илиев да получи титлата доцент.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

"Ботев"(Пловдив) взе Купата на България от "Лудогорец"

Пет гола и изпусната дузпа в последната минута на стадион "Васил Левски"

21:19 - 15.05.2024
Политика

Кой е Роберт Фицо?

Премиерът на Словакия стана жертва на опит за убийство в сряда и се бори за живота си

20:24 - 15.05.2024
Важно днес

Европейските лидери осъдиха нападението над словашкия премиер Роберт Фицо

Те определиха покушението като атака срещу демокрацията

18:36 - 15.05.2024
Европейски дневници

София посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

17:26 - 15.05.2024
Кино и сериали

Max публикува официалния трейлър на втори сезон на "The house of dragon" (видео)

Премиерата на втори сезон ще бъде на 16 юни.

15:43 - 15.05.2024
Технологии

Koй е строителният милиардер Франк Маккорт, който иска да купи бизнеса на TikTok в САЩ?

Предприамачът иска да разбие монопола на най-големите социални мрежи

15:01 - 15.05.2024
Важно днес

КЗК проверява фирми на продуцента Нико Тупарев по жалба на съдружници

Проверката е за нелоялна конкуренция, а сигналът - от съдружниците му в "Еко Брикет"

14:08 - 15.05.2024