Борисов заговори за следизборна коалиция с "Продължаваме промяната" и "Демократична България"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи кои са приоритетите на партията, които биха довели до формиране на следизборна коалиция в следващото Народно събрание. Той изброи шест изисквания, сред които закон за 100% диверсификация на доставките на газ от "Газпром", таван на цените на горивата от 2.70 лева, договор със САЩ за доставка на още осем изтребителя F-16, диверсификация на доставките на руско ядрено гориво и мощности, край на "издевателствата" с цената на тока и съдебна реформа.

"След два месеца ще имаме 59 депутати - колкото сега, или повече. С втората или първата партия ще имаме голямо мнозинство да приемем всички тези закони. Както ги подкрепихме за изгонените руски дипломати, за Македония и оръжието за Украйна," каза той, намеквайки за коалиция с "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

"По време на нашето правителство България стана най-газифицираната страна на Балканите. Само за няколко дни щях да се разбера с Ердоган и да приключим темата," коментира той газовата ситуация в страната на брифинг на партията.

"Той е човек с памет, благодарен човек. Когато бяха най-тежките години за него, аз направих във Варна среща на Европейския съюз и дойдоха председателите на Европейския парламент, Европейска комисия и Европейския съюз и оправихме отношенията. Да не ми е било лесно, мислите?", каза още Борисов.

Той призова правителството в оставка да "спре с лъжите и оправданията": "Писмата на "Булгаргаз" показват пълния провал. Пълен провал са и всичките им ходения в Баку - договорени са на цена 180 евро, ние го договорихме на 30 евро. Когато започнахме да правим „Александруполис“ на гола поляна, ние купихме 20% и резервирахме капацитет. Ние проектирахме, финансирахме, и построихме точно толкова, колкото Кирил Петков ходи да върти крана."

ГЕРБ обвини управляващите, че връщат руските посредници срещу по-висока цена за българските потребители, като се аргументира с писмо от "Булгаргаз" до Българския енергиен холдинг, което са получили в тяхната "пощенска кутия от буден гражданин".

По техни думи в него се твърди, че няма достатъчно налични количества на газ за месеците октомври, ноември и декември и не е ясно дали има къде да бъдат разтоварени танкерите, които правителството е договорило.

"За българския народ надали вече имат значение безпочвените обвинения на едни или други в корупция. Факт е, че от "Газпром" българите губят по 20 милиона на ден. На година - 7 милиарда лева. Факт е, че в момента на България ѝ извиват ръцете," добави Борисов и призова останалите политически партии да гласуват за "Закон за 100% диверсификация от "Газпром":

"Как става? Дори ще им кажа. Още сега служебното правителство - търг дългосрочен за доставки над 10 години на втечнен газ. Дали ще е със САЩ, дали ще е с Египет, дали е с Катар, дали е с Гърция - няма значение. За да може бизнесът и домакинствата да знаят на колко ще купуват газа. Второ - има толкова частни, силни, могъщи български компании, които могат да доставят газ. И трето - да се съсредоточим върху добива на български газ."

Обвиненията и предложенията на ГЕРБ идват няколко дни, след като изпълнителният директор на "Овергаз ИНК" АД Сашо Дончев коментира темата пред NOVA, казвайки, че Борисов е наложил "Булгаргаз" като посредник с "Газпром".

Сашо Дончев: Борисов успя да наложи "Булгаргаз" като посредник с "Газпром"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И България се сети да заведе иск срещу "Газпром" за спрения газ

"Булгаргаз" иска 400 млн. евро от руската компания за претърпени вреди

12:10 - 16.05.2024
Технологии

Google дарява 1 млн. долара на INSAIT за развитието на АI

Средствата ще отидат за стипендии на млади учени

11:18 - 16.05.2024
Важно днес

В Сърбия задържаха мъж за заплахи срещу президента Вучич

Заплахите се отправени под пост на Вучич, осъждащ покушението срещу Роберт Фицо

10:28 - 16.05.2024
Живот

Повече часове на работа - по-нисък данък. Как Германия ще стимулира икономиката си

Страната обмисля мерки, за да накара хората да работят повече от 41 часа седмично

10:20 - 16.05.2024
Кино и сериали

HBO MAX пусна първи тийзър на сериала "Дюн: Пророчеството"

Действието се развива 10 000 години преди събитията в едноименните популярни филми, базирани на фантастиката на Франк Хърбърт.

10:03 - 16.05.2024
Важно днес

Експерт по сигурността: Има сили извън Словакия, които биха имали полза от покушението срещу Фицо

Според Иван Анчев грешките в охраната на премиера показват непрофесионализъм

09:10 - 16.05.2024
Европейски дневници

Крайнодесният Герт Вилдерс ще сгоби коалиционно правителство в Нидерландия

Вилдерс няма да бъде следващият министър-председател на Нидерландия.

09:09 - 16.05.2024