Сашо Дончев: Борисов успя да наложи "Булгаргаз" като посредник с "Газпром"

"Не мисля, че ни чака газова криза", това каза изпълнителният директор на "Овергаз Инк" АД Сашо Дончев* в студиото на NOVA. Мнението му е, че природен газ ще се намери и "драми няма да има".

"Тези мизерни количества, от които има нужда българският пазар, ще бъдат осигурени по един или друг начин," каза той. "Най-лесното решение ми се струва да се обяви истинска обществена поръчка от името на "Българгаз" и ще се появят 7-8 фирми, които ще предложат може би не целите количества, но толкова, колкото имат в момента."

Дончев предложи и друг подход: "Ние транзитираме руски газ по известния "Турски поток". Получаваме плащания за тази своя услуга. Бихме могли да поискаме това плащане да е в газ. Въпреки че по правилата на Европейската комисия бартерите в енергетиката са забранени, но ситуацията е извънредна и съм убеден, че ако обединим усилия и поискаме, комисията ще даде дерогация на България по този въпрос."

Дончев коментира обещанието на президента на САЩ Джо Байдън да помогне в трудностите с газа след спирането на доставките от Русия. Според него тези думи нямат тежест, защото американската енергетика е независима от държавата и тя не е инвестирала нито един цент в нея.

"Не е работа на политиците да се занимават с такива сделки. Изобщо. Изпадат в едни много комични ситуации. Президентът Байдън не може да изпълни каквито и да е обещания да достави газ. Той няма тази власт. Не може да изкомандва нито една амерканска компания, защото те са независими от правителството. Президентът Путин е друга работа - в главите ни стои силният образ на Путин, който може да разпореди на "Газпром" дали да доставя или да спре."

На въпрос дали тенденцията е да се търси газ именно от САЩ, той отговори: "Трендът трябва да е към свободния пазар, демократичните общества, цивилизацията. Ако американците са подходящи представители на тази част на света, то тогава да."

Предприемачът определи като грешка опитите на българското правителство да осигури газови доставки след спирането на потока от "Газпром":

„Това не е работа на министър-председателя или на министъра на енергетиката. Могат да питат. След като са се насадили на пачи яйца и са монополизирали в полза на държавната компания „Булгаргаз” пазара, то трябва да изискват от ръководството на „Булгаргаз” да осигури газ, а не те да ходят и да просят”, категоричен е шефът на „Овергаз”.

Той говори и по темата за проверката на ДАНС в "Булгаргаз", като очаква, че ако тя се извърши пълноценно, със сигурност ще бъдат открити нередности:

"В периода, в който Бойко Борисов почти ежедневно внушава на обществото, че ние сме посредници, той успя да наложи истинския посредник "Булгаргаз". Ние сами излязохме след това от тези отношения, а "Газпром" се прегърна здраво с "Булгаргаз", правителството, министерството на енергетиката... В резултат на това имаме над три милиарда инвестиции в един тръбопровод, който не е в българския интерес."

"Не знам критериите на ДАНС за национална сигурност. Ако са успели да ги формулират и са се заели да изпълнят това, което обществото очаква от тях, със сигурност ще открият разни интересни неща. Например, говори се една глупост повече от година – че поради липса на капацитет не може да се достави цялото количество азерски газ. Това не е вярно”, убеден е той. "Поради факта, че „Булгаргаз” е подписал договор "take or pay" (вземаш или плащаш) за големи количества, няма място за азерския газ. Ако откаже да купува заявените количества от "Газпром" за сметка на по-евтиния азерски газ, ще трябва да плаща санкции. Съвършенно друг е проблемът."

Дончев отрече от правителството да са се свързали с него за консултация: "Аз едва ли съм единственият човек, който може да ги посъветва и сигурно са намерили други, на които са повярвали. Самият факт, че не са се обръщали към мен, не трябва да се преувеличава. В интерес на истината, тук има 12-13 големи европейски компании, които работят на пазара и са готови да работят още по-активно, да завземат територии и да се конкурират. Проблемът е че съществува една фигура на обществен доставчик, което е непонятно за всички от участниците."

"Всяко държавно предприятие е потенциална корупция. Управлява се от некадърници, министрите нищо не разбират и така нататък - всичко това с какво да го компенсираш, освен с корупция? Особено в енергетиката, защото там паричните потоци са големи."

На въпрос дали върху него някога е бил оказван натиск от българската политическа класа, той отговори: "Никога не е спирал. В практиките за административен рекет и натиск има страшно много "добри" образци, ако мога така да се изразя. Правят го - имаме такова законодателство. Навремето на базата на една много популярна фраза на Ленин, че частната собственост ежеминутно и ежечасно поражда капитализъм, беше изградена цялата правна система на оново общество. Нищо не се промени. Кои от тези закони отмениха? Това означава, че администрацията е въоръжена с права, които може да използва по свое усмотрение, за да удари враговете и да примълчи или загърби грешките на своите."

"Аз мисля, че на някои от нещата всички вие сте били свидетели - включително нахлуването на барети в офиса ми. Много е дълга тази история и на мен лично не ми е интересно да се връщам към тези факти. Едва ли на някой друг ще му е много интересно. В България вече имаме една голяма група хора, които наричат себе си бизнесмени. Те не могат без политическа подкрепа и същите тези, които я получават редовно, най-често се оплакват от нейната липса или от това, че при смяна на властта новата власт не ги харесва толкова, колкото предишната."

Изпълнителният директор на „Овергаз” коментира и отстраняването на шефа на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров. „Не мисля, че създава хаос. Не се сещам кои са тези цени, които не могат да бъдат определени. Трябва да се обърне внимание, че много трудно, но и газовата борса проходи и сделките, които бизнесът и крайните снабдители осъществяват с природен газ, трябва да се случват на нея. Не виждам важна роля за КЕВР. КЕВР е много важен за цената на водата, дотираната цена на тока...”, каза Сашо Дончев.

"Дотираната цена на електроенергията може да е помогнала на някакви политици, не знам. Знам, че Борисов веднъж хвърли оставка заради цените на тока. Но при всички случаи е навредила на обществото като цяло, защото изкривяването на пропорциите между цените на различните енергии не дава възможност на българите да вземат правилно решение."

Според него КЕВР не трябва да съществува в този свой вид: "Цените трябва да се определят от пазара, а не от административен орган. Той е част от миналото и непрекъснато ще връща обществото назад и ще създава непазарна ситуация в един или друг бранш."

„Аз категорично смятам, че токът трябва да се продава на пазарни цени. Категорично всичко трябва да се продава на пазарни цени. Всичко друго е изкривяване на пазара и е в полза на нашите и срещу всички останали”, каза той на фона на това, че КЕВР е успяла да ограничи увеличението цената на тока за бита до 3%.

„КЕВР е политически инструмент. Ако този орган определя цените, и ако от тези цени зависи настроението на електората… Нали разбирате, че затова КЕВР дълго време беше наричана Държавна комисия, докато Европейската комисия не им обърна внимание, че не трябва да е държавно, а да имитира независимост”, твърди Дончев.


Сашо Дончев е основател и изпълнителен директор на "Овергаз". До 2012 г. държавния търговец с природен газ "Булгаргаз" купуваше руския газ чрез три фирми - „Винтерсхал“, „Овергаз инк“ и „Газпром експорт“. Последната си е дъщерна компания на руския гигант, докато собствеността в "Овергаз Инк" беше 50/50 частна българска и държавна руска. „Винтерсхал“ също беше свързана с руския енергиен гигант. След намесата на първия кабинет "Борисов" като последник в търговията с газ остана само „Газпром експорт“, която директно продава на „Булгаргаз“. До 2011 г. "Овергаз Инк" внася годишно от Русия 2,5 млрд. кубични метра газ по силата на дългосрочен договор. След 2015 г. доставките бяха прекратени, след като българската страна предприема стъпки за отделяне от "Газпром". Сагата с раздялата приключи през 2021 г. в полза на "Овергаз Инк", а само няколко месеца по-късно като акционер в дружеството влезе американската Linden Energy Ltd.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024