БСП, "Възраждане" и ИТН внесоха вот на недоверие с миш-маш от мотиви - от "Страйкърите" до АЕЦ "Козлодуй" Снимка: © Getty Images

По-малко от месец след неуспеха на първия вот на недоверие - БСП, "Възраждане" и ИТН внесоха ново искане за оставка на кабинета на акад. Николай Денков.

Този път мотивите са свързани с "неспособността на правителството да гарантира националната сигурност и отбраната на страната", а конкретните примери са смесица от всевъзможни теми - от новите БТР-и на Сухопътните сили до ядреното гориво за АЕЦ "Козлодуй".

Трите опозиционни групи обвинява властта в това, че е избрала "линия на поведение и действия, които вместо да ограничават въздействието върху България на засилващата се нестабилност и припламващи конфликти, поставят странта и гражданите под нарастващи рискове за сигурността.

"Българската армия и отбраната на страната се лишават от способности в услуга на чужди интереси", се твърди още в мотивите на БСП, "Възраждане" и ИТН - намек, че предоставянето на излезли от употреба боеприпаси и БТР-и на Украйна има каквото и да било отражение върху капацитета на въоръжените сили.

В същото време предстои Министерският съвет да внесе в Народното събрание решение за одобряване на договора за покупка на нови бронирани машини "Страйкър" от САЩ - нещо, срещу което обединената опозиция се противопоставя.

Според БСП, Възраждане и ИТН придобиването на машини за пехотата не било съобразено "с най-големите рискове в днешно време - потенциални въздушни удари с ракети и дронове, които изискват инвестиции не само в Сухопътните сили, а едновременно и в ПВО".

Те твърдят още, че купуването на БТР-ите от САЩ щяло да доведе до "дълбоки логистични проблеми" заради предполагаем недостиг на запасни части, елементи и агрегати, и боеприпаси, които не се произвеждат в България.

"Обществото е в неведение за истинското състояние на Въоръжените сили и за абсолютната зависимост на отбраната ни от външни фактори. Създава се обективно усещане, че решенията в сферата на сигурността и отбраната се вземат не на база реалните нужди, а отново в услуга на чужди икономически и политически интереси", се казва още в мотивите.

Войната в Израел дава повод на вносителите на вота и да обвинят правителството, че не полагало достатъчно мерки по "ограничавнае на нелегалната имиграция" - въпреки че това е основна тема на кабинета заради кампанията за присъединяване в Шенген.

Дори АЕЦ "Козлодуй" е намерил място в мотивите - според БСП, ИТН и "Възраждане" решението за замяна на руското ядрено гориво с американско е "сериозен риск за енергийната сигурност", а прекратяването на проекта за "Белене" е направено "не по икономически, а по идеологически съображения".

Изброени са и всевъзможни други събития около работата на Министерството на отбраната:

  • изгражането на база за бойната група на НАТО в България край Ямбол,
  • прехвърлянето на резиденция "Лозенец" в София от МО на Народното събрание "без да е обсъждано дори на Председателски съвет",
  • изказването на Тодор Тагарев, че освободените миньори от "Марица Изток" са добре дошли да влязат в редиците на Българската армия.

В мотивите е включено дори обвинение срещу командира на 61 Стрямска механизирана бригада за това, че нарушил забраната за агитационна дейност в предизборната кампания, защото връчил грамота на кметицата на Казанлък Галина Стоянова от ГЕРБ (срещу нея на балотаж се бореше кандидат на БСП, но не спечели).

"Логичният извод е, че сегашното политическо ръководство на МО е ненадеждно и вредно, министърът е неадекватен на политическата и военната обстановка както с изказвания, така и с поведение, и сам по себе си е риск за сигурността", пише в мотивите на БСП, подписани от "Възраждане" и ИТН.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама надзиратели са убити, а затворник е избягал при въоръжено нападение във Франция

Избягалият Мохамед Амра е осъден за грабеж с взлом

20:34 - 14.05.2024
Живот

"Евровизия" не съжалява за решението си да отстрани Нидерландия от финала

Организаторите на "Евровизия" защитиха решението си да дисквалифицират Йост Клайн

19:24 - 14.05.2024
Важно днес

Масови протести и сблъсъци в Грузия след окончателното приемане на закона за чуждите агенти

Парламентът на Грузия окончателно прие спорния закон за "чуждестранните агенти"

18:47 - 14.05.2024
Важно днес

Главчев назначи нови зам.-министри, сред които и кадър на ГЕРБ

Служебният кабинет назначи двама нови министри

16:04 - 14.05.2024
Важно днес

Служител на ООН е убит при обстрел срещу хуманитарен конвой в Газа

Първият чуждестранен хуманитарен работник на ООН, убит в Газа, е индийски гражданин

15:48 - 14.05.2024