Турски депутат размаза телефона си с чук в знак на протест срещу нов закон Снимка: © Getty

"Имате Instagram, Facebook, Youtube - само една останала свобода. Ако законът бъде приет, строшете телефона си... ето така!"

Това каза един от опозиционерите на Реджеп Ердоган в Турция в обръщение към младите хора в страната, малко преди да строши телефона си с чук. Действието му беше в знак на несъгласие с новия медиен закон, приет от турския парламент.

С него се въвеждат сериозни санкции за разпространение на "дезинформация". Наказанията за журналисти и потребители на социалните мрежи могат да достигнат 3 години затвор.

Законът допълнително укрепва правителствената хватка върху медиите. 40-те члена в този закон бяха предложени от Партията на справедливостта и развитието на Реджеп Ердоган, и гласувани заедно с техните политическите партньори от Партията на националистическото действие, въпреки острата реакция на опозицията.

АФП отбелязва, че повечето вестници и телевизии са на практика под правителствен контрол, особено след неуспешния опит за преврат срещу Ердоган през 2016 г. До момента обаче социалните мрежи и онлайн медиите останаха до голяма степен извън обсега на това влияние.

По-рано от Съвета на Европа казаха, че неясната дефиниция за „фалшива новина" и съпътстващата заплаха от затвор може да имат "смразяващ ефект" и ще доведат до повишена автоцензура.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Boeing – внимание, опасност от силна турбуленция

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024