Един призрак броди из Telegram - призракът на Путин

Мъртъв ли е Путин?

Този въпрос витае из руските социални мрежи - не за първи път - но вече стигна и до Кремъл.

"Путин умря" стигна и до най-търсените фрази в Google от руски потребители.

В продължение на години анонимният Telegram-канал "Генерал СВР" публикува серия от твърдения за това, че 70-годишният Владимир Владимирович е в тежко здравословно състояние, а служебните му задължения са прехвърлени на "добре сресан" негов двойник.

Всекидневните дописки в канала напомнят на стила на черната комедия "Смъртта на Сталин" - както по сюжета (диктаторът умира внезапно във вилата си), така и по политическите интриги.

  • 23 октомври: "Генералът" съобщава, че охранителите на Путин чули "шум от падане в спалнята на президента" в резиденцията му и го заварили да се гърчи конвулсивно на пода, въртейки очи.
  • 24 октомври: Telegram-каналът вече информира, че "реалният Путин" лежи в зала за интензивна терапия и е включен към апаратура за наблюдение на жизнените показатели, докато "хора от близкото обкръжение на президента водят консултации с няколко групи от елита" кой ще взема решенията, докато двойникът временно продължава да се представя за президент. Името на Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия, се появява няколко пъти като евентуален властови наследник.
  • 25 октомври: Каналът твърди, че Путин вече не е в състояние да управлява, а Патрушев събрал ръководителите на силовите структури от името на "двойника", за да обсъдят нов формат на управление.
  • 26 октомври: "Генерал СВР" твърди, че здравето на Путин се е влошило, а въпреки опитите на лекарите да го стабилизират, "няма никакви съмнения за изхода". Късно вечерта се появява и друга публикация, според която "тече опит за държавен преврат", след като Путин е издъхнал в 20:42 ч. във Валдай. "Охраната на двойника е засилена, текат активни преговори", пише анонимният Telegram-канал.
  • 27 октомври: Авторът на канала описва как тялото на Путин било преместено в хладилна камера, в която "по-рано са съхранявани продукти за дълбоко замразяване в резиденцията във Валдай", а лекарите-реаниматори били разделени в няколко стаи в сградата и са под охрана на службите.

Кой е "Генерал СВР"?

Авторът му не е публично известен, но според други Telegram-канали това е бившият преподавател от Московския институт за международни отношения Валерий Соловей.

Същият човек през 2020 г. пусна интрига за това, че Путин планирал да се оттегли от управлението до една година заради натиск от страна на Алина Кабаева. Разбира се, не се случи нищо подобно. Както се оказа по-късно - това е бил периодът, в който Путин е започнал да планира как да унищожи Украйна в пълна изолация заедно с доверения си банкер Юрий Ковалчук.

Митологизирането на "болестта на Путин" създава очакване за близкия край на режима както на Запад, така и в руската опозиция, пише каналът BRIEF. Според техните източници Соловей е близък до шефа на "Ростех" Сергей Чемезов и кадри на Главното разузнавателно управление на Русия, а новото пускане на слуховете за състоянието на Путин може да са сигнал, че борбата между силовите лобита отново се е активирала.

Твърденията за "смъртта във Валдай" накараха говорителя на Путин Дмитрий Песков да реагира, като обяви, че били "абсурдна информационна фалшификация". Защо изобщо Песков решава да коментира слухове от Telegram, e отделен въпрос.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кметът на Дупница е обвинен за закана срещу полицейски началник

Преди дни Дангов развя руското знаме пред сградата на общината

19:56 - 13.05.2024
Важно днес

Забраната за реклама на хазарта влиза в сила. Радев реши да не налага вето на промените

Радев няма да налага вето на промените в Закона за хазарта

18:25 - 13.05.2024
Важно днес

Служебната власт влезе и в Държавната консолидационна компания

Уволнени са избрани с конкурс членове на борда, а за рокадите няма мотиви

18:15 - 13.05.2024
Живот

"Свобода" - мемоарите на Ангела Меркел ще бъдат издадени тази есен

Меркел издава първата си автобиография почти три години след края на мандата ѝ като канцлер.

16:50 - 13.05.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста Красимира Трифонова - тъщата на убития Пейо Пеев

44-годишният Пейо Пеев беше открит мъртъв в полуопожарена кола край хижа Алеко.

16:31 - 13.05.2024
Европейски дневници

Над половината от младите българи ще гласуват на европейските избори

Най-много са желаещите да гласуват сред младите в Румъния

15:16 - 13.05.2024
Важно днес

Прокуратурата иска половин млн. лв., за да пусне Васил Божков на свобода

Първоначално поисканата гаранция беше в размер на 130 хил. лв.

14:34 - 13.05.2024