Юрий Ковалчук: Как банкерът на Путин стана идеолог на войната в Украйна Снимка: © Центр "Досье"

Личните контакти на Владимир Путин са ограничени до малка група "съмишленици" от години. По време на Covid-пандемията този балон се смалява драматично. Но един човек остава неизменна част от него - милиардерът Юрий Ковалчук, наричан още "личния банкер на Путин".

Ковалчук е и човекът, който оказва особено силно влияние върху руския президент по време на двугодишната му изолация, като става съавтор на "идеологическия манифест" на войната в Украйна.

Това става ясно от разследване на британския Times, което описва кои са главните действащи лица, които убеждават Путин да нападне Киев през февруари 2022.

Юрий Ковалчук е роден в Ленинград през 1951 г. - с една година по-рано от бъдещия президент. За разлика от Путин, който израства в комунална квартира, Юрий Ковалчук е роден в семейството на преподавател по история във Военноморската академия.

Докато Путин се увлича по идеята за работа в КГБ още като ученик, Ковалчук учи физика и защитава докторска степен в Ленинградския университет.

Разпадането на СССР го изстрелва начело на т.нар. Център за перспективни разработки и технологии в Санкт Петербург, а по същото време се запознава с Владимир Путин.

Малко след като Елцин сдава властта и Путин идва на власт, Юрий Ковалчук започва да гради мащабна империя.

В продължение на 7 години е директор на Банка "Россия", а през 2008 г. става акционер на една от най-големите медийни групи в страната в партньорство с олигарха Алексей Мордашов.

  • В активите му попада "Первий канал" и "Рен ТВ", а в момента Алина Кабаева е председател на съвета на директорите на медийния холдинг.
  • По същото време синът му Борис започва работа като директор в администрацията на Путин по приоритетните национални проекти. Днес той е директор на руската енергийна компания "Интер РАО".
  • Брат му Михаил Ковалчук е президент на Института "Курчатов" - ключова научна организация, която и досега има основа роля в управлението на сигурността на АЕЦ "Козлодуй". Заради нея служебният кабинет дори поиска поредно изключение от санкциите на ЕС.
  • Жена му Татяна е в класацията на най-богатите жени в Русия от 2019 г.

"Ако Николай Патрушев (секретарят на Съвета по сигурност на Русия и бивш шеф на ФСБ) е най-властният колега и съюзник на Путин от "силовиците", Юрий Ковалчук е най-властният му приятел от друг етап в кариерата му - заплетената мрежа от бизнес, комунистически и престъпни интереси, които Путин управлява доста умело във времето, в което служи като "консилиере" на кмета на Санкт Петербург Анатолий Собчак", пише The Times.

Отношенията между двамата стават също толкова близки, колкото и с Патрушев, определян от руския президент като "идеал зa високия морал на КГБ". Патрушев, според източниците на Times, действително е бил "изгряваща звезда на КГБ през 80-те" за разлика от Путин, когото описват като "сив молец" с посредствена кариера.

На Ковалчук Путин поверява "всекидневните въпроси" за управлението на личните му бизнес интереси и тези на семейството му. Затова и го наричат "личния банкер" на Путин.

  • През 2008 г. Юрий Ковалчук е поставен на 53-то място в класацията на Forbes за най-богатите хора в Русия. Състоянието му тогава е оценявано на 1.9 млрд. долара. Към 2021 г. то е 3.3 млрд. долара.
  • Според руските медии - Ковалчук е един от първите руски милиардери, които са открили бизнес в анексирания полуостров Крим, за да "стабилизира" икономиката на откъснатата украинска територия.

Финансите не са единственото му занимание - той е почитател на националистическата философия на Иван Илин, идеолог на руския фашизъм от 30-те години. Илин става "вдъхновител" и на политиката на Владимир Путин, който го цитира в десетки свои речи.

В речта си при нелегалното анексиране на четирите украински региона Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон, Путин отново се позовава на цитати от любимия си философ:

"Ако смятам Русия за моя родина, това означава, че по руски обичам, съзерцавам и мисля, по руски пея и говоря, вярвам в духовните сили на руския народ. Неговият дух е мой дух, неговата съдба е моя съдба, неговите страдания са моя мъка, неговият разцвет е моя радост", декламира той.

Докато Путин стои в локдаун през 2020 и първата половина на 2021 г., той пише и дълга историческа "статия" за руската съдба и отношението ѝ към Украйна.

В същото време край него стои Юрий Ковалчук; той прекарва голяма част от времето в компанията на президента в резиденцията във Валдай.

Така се появява и есето на Путин през юли 2021 г., което отрича съществуването на самостоятелна Украйна и дава сигнал, че "спасяването на руснаците от украинско потисничество" е най-новата партийна линия.

Бившият шеф на петролната компания ЮКОС на Михаил Ходорковски Леонид Невзлин също казва, че Юрий Ковалчук е човекът, който е оказал най-голямо влияние върху Путин - доколкото той изобщо позволява на други хора да се месят във вземането на решения.

Според Невзлин - Ковалчук има "и лично, и идеологическо" влияние върху Путин.

"Нещо повече - той е като равен сред равни. Има малко по-висок чин в сравнение с останалите приятели на Путин от Санкт Петербург. Във всеки случай е равнопоставен на Путин", казва той в интервю през август.

Банка "Россия" е под санкциите на САЩ от 2014 г. В този момент Путин демонстративно прехвърля официалната си сметка в нея и да получава своята президентска заплата през банката на Ковалчук.

Разследването на The Times твърди, че основните ръководители на силовите структури в Русия са решили, че "изтича времето за окончателно разрешаване на въпроса със западната агресия", доколкото самият Путин навлиза в 70-тата си годишнина - три години по-възрастен от средната продължителност на живот на руските мъже.

И така - Путин, Николай Патрушев, директорът на ФСБ Александър Бортников и министърът на отбраната Сергей Шойгу задействат решението за военната инвазия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия изгражда голяма военна база в окупирания Мариупол

Русия укрепва военното си присъствие в окупирания украински град Мариупол, показват сателитни снимки

18:37 - 03.12.2022

Сериалите и филмите, които ще гледаме през декември в HBO Max

Селекция от най-добрите заглавия, които ще бъдат достъпни в HBO Max през декември

17:45 - 03.12.2022

Кампанията "Генератори за Украйна" събра 393 хил. лв. в помощ на украинците

Най-малкото дарение е за 1 евро, а най-голямото за 30 хил. лева.

16:35 - 03.12.2022

"Досиетата Twitter": Мъск опита да разкрие случаи на цензура. Те се оказаха не толкова тайни

Мъск каза, че "обществото заслужава да знае какво наистина се е случило". То обаче знае отдавна

15:21 - 03.12.2022

Борисов: ГЕРБ ще предложи правителство от експерти, които да стабилизират страната

Лидерът на ГЕРБ публикува и снимки от срещите си с европейски лидери от срещата на ЕНП в Атина

14:50 - 03.12.2022

Реакциите след изолацията на България от Шенген: Най-голямата руска победа след избора на Радев за президент

Експерти и политолози коментират решението на Нидерландия да лиши България от членство в Шенген

13:21 - 03.12.2022

Борисов се появи във въпрос за корупция в нидерландско куиз шоу

Кои са тези десет политически личности, заплетени в скандали за корупция? Жокер: Един от тях е Бойко Борисов.

12:42 - 03.12.2022

Опит за кражба на графит на Банкси в Украйна: Хора се опитаха да отмъкнат творбата от разрушена сграда

Творбата на Бански на жена с противогаз и пожарогасител е станала обект на посегателство

11:00 - 03.12.2022

Коледа пред Народния - 3D мапинг в розово и ансамбъл "Българе"

Тържеството започна със запалване на елхата от кмета Фандъкова

10:34 - 03.12.2022