Росен Христов ще прави нов търг за ядрено гориво - без да изключва доставчици с руски връзки

Българското правителство е поискало още една дерогация от санкциите на ЕС срещу Русия - за държавния институт за атомна енергетика "Курчатов".

"Без този институт в момента ние не можем да функционираме. Трябва да затворим атомната електроцентрала. Институтът "Курчатов" контролира процеса по вътрешнореакторно изгаряне. Всички данни по договора се обработват при тях. И ако те не го правят, ние не можем да работим. Така че нямаше вариант, при който ние да приемем санкциите срещу този институт", обяви служебният министър на енергетиката Росен Христов на брифинг в петък.

Христов отговаряше на въпроси по повод сериозните критики на предшественика си Александър Николов за това, че служебният кабинет е зачертал усилията на предходното правителство за намиране на нови доставчици на ядрено гориво за "Козлодуй", които да не са свързани с Русия.

Според Николов - сегашният кабинет, назначен от Румен Радев, продължава да "се навежда" пред Москва и да превръща България в "заложник на един ненормален сатрап с имперски или просто наполеонови комплекси" с поредния обрат в енергийната политика.

Росен Христов реши да делегитимира тезата на Николов, като обяви, че министърът от кабинета "Петков" не бил "експерт в енергетиката".

Обяснението му за отмененото постановление, с което се изключват всички компании с руско участие при доставките на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", беше, че то изключва потенциалните конкуренти на "Уестингхаус" и така предопределяло резултата.

"В последния ден на работа на правителството министър-председателят и други хора буквално се изсипаха в АЕЦ "Козлодуй" с наредбата да подпишат договор с "Уестингхаус". Колегите от АЕЦ отказаха, най-малкото защото тази компания няма сертифицирано гориво. Няма как да се подпише договор за доставка за нещо, което не е сертифицирано. Атомната централа не е шега работа. Тук говорим за сериозно ниво на сигурност", обяви Росен Христов.

"Уестингхаус" вече доставя ядрено гориво на стари съветски централи в други страни, вкл. в Украйна, но все още няма лиценз от българската Агенция за ядрено регулиране.

Според служебния кабинет - същият "Курчатовски институт", изключен от санкциите по искане на България, можело да се наложи да консултира и новите доставчици.

Вторият потенциален доставчик е "Фраматом", която обаче работи съвместно с "Росатом" и произвежда гориво с руски уран.

Според Христов - това не пречи на основната цел на търсенето на алтернативни доставчици, защото френската компания "разработва свои източници на уран" и "след няколко години ще работят изцяло с компоненти, доставени от други региони".

Проблемът в постановлението, според службения министър, е бил и в това, че то потенциално изключвало и "Уестингхаус", които също са използвали данни от руския институт "Курчатов".

"Нашата цел е да не работим с руски компании, въпросът е да отворим конкуренцията за всичко европейско и американско, за да може от тях да изберем най-добрите условия", обяви той.

АЕЦ "Козлодуй" има договорено гориво до 2024 г. за Блок 5 и до 2027 г. за Блок 6, но според Христов - общият търг трябва да се задейства още сега, за да има време за производството на касети с ядрено гориво.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023