Росен Христов ще прави нов търг за ядрено гориво - без да изключва доставчици с руски връзки

Българското правителство е поискало още една дерогация от санкциите на ЕС срещу Русия - за държавния институт за атомна енергетика "Курчатов".

"Без този институт в момента ние не можем да функционираме. Трябва да затворим атомната електроцентрала. Институтът "Курчатов" контролира процеса по вътрешнореакторно изгаряне. Всички данни по договора се обработват при тях. И ако те не го правят, ние не можем да работим. Така че нямаше вариант, при който ние да приемем санкциите срещу този институт", обяви служебният министър на енергетиката Росен Христов на брифинг в петък.

Христов отговаряше на въпроси по повод сериозните критики на предшественика си Александър Николов за това, че служебният кабинет е зачертал усилията на предходното правителство за намиране на нови доставчици на ядрено гориво за "Козлодуй", които да не са свързани с Русия.

Според Николов - сегашният кабинет, назначен от Румен Радев, продължава да "се навежда" пред Москва и да превръща България в "заложник на един ненормален сатрап с имперски или просто наполеонови комплекси" с поредния обрат в енергийната политика.

Росен Христов реши да делегитимира тезата на Николов, като обяви, че министърът от кабинета "Петков" не бил "експерт в енергетиката".

Обяснението му за отмененото постановление, с което се изключват всички компании с руско участие при доставките на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", беше, че то изключва потенциалните конкуренти на "Уестингхаус" и така предопределяло резултата.

"В последния ден на работа на правителството министър-председателят и други хора буквално се изсипаха в АЕЦ "Козлодуй" с наредбата да подпишат договор с "Уестингхаус". Колегите от АЕЦ отказаха, най-малкото защото тази компания няма сертифицирано гориво. Няма как да се подпише договор за доставка за нещо, което не е сертифицирано. Атомната централа не е шега работа. Тук говорим за сериозно ниво на сигурност", обяви Росен Христов.

"Уестингхаус" вече доставя ядрено гориво на стари съветски централи в други страни, вкл. в Украйна, но все още няма лиценз от българската Агенция за ядрено регулиране.

Според служебния кабинет - същият "Курчатовски институт", изключен от санкциите по искане на България, можело да се наложи да консултира и новите доставчици.

Вторият потенциален доставчик е "Фраматом", която обаче работи съвместно с "Росатом" и произвежда гориво с руски уран.

Според Христов - това не пречи на основната цел на търсенето на алтернативни доставчици, защото френската компания "разработва свои източници на уран" и "след няколко години ще работят изцяло с компоненти, доставени от други региони".

Проблемът в постановлението, според службения министър, е бил и в това, че то потенциално изключвало и "Уестингхаус", които също са използвали данни от руския институт "Курчатов".

"Нашата цел е да не работим с руски компании, въпросът е да отворим конкуренцията за всичко европейско и американско, за да може от тях да изберем най-добрите условия", обяви той.

АЕЦ "Козлодуй" има договорено гориво до 2024 г. за Блок 5 и до 2027 г. за Блок 6, но според Христов - общият търг трябва да се задейства още сега, за да има време за производството на касети с ядрено гориво.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БСП "събори" областния управител на Хасково. Той твърди, че мишената е президентът

Минко Ангелов подава оставка, но очаквал атака: заради сигнал за незаконно строителство но "Капитан Андреево"

18:42 - 29.11.2022

ЕК започна две наказателни процедури срещу България заради пътната безопасност

Брюксел изпраща уведомително писмо до София за случаите

17:58 - 29.11.2022

Футболът в криптовселената: Търговията с фен токени расте покрай Катар 2022. А после?

Криптомонетите на любимия отбор за едни са забавление, а за други - инвестиционна възможност

17:10 - 29.11.2022

"72 сезона" или първите 18 години от живота: Metallica обяви нов албум и турне

Групата изкара и първия сингъл от албума

16:43 - 29.11.2022

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" депутатите удължиха закона за бюджета

Решението означава, че държавата няма да има редовен бюджет за 2023 г.,

16:01 - 29.11.2022

Донев за кодовете: Това не е флашка, която се разнася назад-напред, а сложна система

"Няма как човек от партия да държи кодовете и да манипулира вота", каза още той

15:40 - 29.11.2022

Столтенберг: Путин се проваля и е готов на бруталност, невиждана от Втората световна война

Русия опитва да използва зимата като оръжие в Украйна, казва генералният секретар на НАТО

13:27 - 29.11.2022

Мексикански боксьор заплаши Меси: Да се моли на Господ да не го намеря

Задочният спор е заради "подритната фланелка" сред победата на Аржентина над Мексико на Световното в Катар

13:01 - 29.11.2022