"Безсрамници! Безродници!": Министърът на енергетиката от кабинета "Петков" избухна срещу служебния кабинет

Министърът на енергетиката в правителството на Кирил Петков - Александър Николов, отправи обвинение към настоящия служебен кабинет, че със свое решение е защитил руските интереси.

В пост в профила си във Facebook Николов обяви за скандална приетата вчера отмяна на решението на Министерския съвет от 13 юли 2022 г. за диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй".

"7 месеца мъка. Запазване на международен екип, подготовка на проект, работа с регулатори създаване на НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРСКА ЕНЕРГЕТИКА, с подкрепа от всички наши европейски и трансатлантически партньори. Изпратена в кофата. От гълъби, медузи... а иначе просто родоотстъпници. Или прости родоотстъпници."

Решението на кабинета "Петков" от 13 юли 2022 г. възлагаше на министъра на енергетиката - тогава Александър Николов - да извърши нужното за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво, което към момента България получава от Руската федерация.

С други думи да се провери дали АЕЦ "Козлодуй" може да работи с неруско гориво.

"Процесът по диверсификация на горивото се следи от Евратом - Агенция по Доставките (Агенцията). Договорът за Евратом дава определени права на Агенцията, която се явява страна за подпис по всички споразумения за доставка на ядрено гориво. При неосъществяване на европейските изисквания за диверсификация има риск от санкции за българската страна.", пише в анотацията към действията на правителството тогава.

Именно това е отмененото от кабинета на Гълъб Донев решение

"Обърнете се към близкото си минало. Отношението на Газпром към България не ви ли стигна, господа?", пише в поста си Николов.

"
Извинете, другари! Не ви ли стигна?! Колко още ще се навеждате?! Не ви ли стигна да унижавате нацията ни?! Докога ще превръщате България в заложник на един ненормален сатрап с имперски или просто наполеонови комплекси?! 40% от локалната ни консумация зависи от АЕЦ Козлодуй, безсрамници!!! Безродници!

Мълчанието свърши! Няма да забравя. Историята и документите остават. Вашите имена остават. Близките Ви ще знаят. Децата Ви, внуците Ви ще Ви съдят!".

Бившият министър казва и че в министерството на енергетиката по време на управлението на служебния кабинет на Гълъб Донев са извършвани назначения на "любовници" и "некомпетентници", отправя намеци и за други сериозни нередности при управлението на настоящия служебен министър Росен Христов.

Александър Николов казва също, че при предишното служебно правителство е бил принуден да се оттегли като зам.-министър и трябвало да посочи "лични причини" като мотив.

От обяснението на служебното правителство за отмененото решение, взето от кабината на Кирил Петков, се разбира, че за смяна на руското ядрено гориво от компанията ТВЕЛ за АЕЦ "Козлодуй" с такова от "Уестингхаус" или "Фраматом", може да има нужда от "руско одобрение":

"Уестингхаус" произвежда касети със свежо ядрено гориво тип RWFA, които биха могли да се използват в АЕЦ „Козлодуй“, ако бъдат лицензирани от АЯР. Внедряването на този тип касети може да изисква консултантски услуги от НИЦ „Курчатовский институт“, който по договор с АЕЦ „Козлодуй“ въвежда данните за горивото в системата за вътрешно-реакторен контрол.

В съвместно предприятие с компанията ТВЕЛ, "Фраматом" произвежда касети с ядрено гориво, които са пълен аналог на използваните в АЕЦ „Козлодуй“.", твърди служебното правителство и настоява, че ограничението за доставки и услуги от Руската федерация може да попречи на сключването на нови договори.

Тъкмо на обратното мнение е Александър Николов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия изгражда голяма военна база в окупирания Мариупол

Русия укрепва военното си присъствие в окупирания украински град Мариупол, показват сателитни снимки

18:37 - 03.12.2022

Сериалите и филмите, които ще гледаме през декември в HBO Max

Селекция от най-добрите заглавия, които ще бъдат достъпни в HBO Max през декември

17:45 - 03.12.2022

Кампанията "Генератори за Украйна" събра 393 хил. лв. в помощ на украинците

Най-малкото дарение е за 1 евро, а най-голямото за 30 хил. лева.

16:35 - 03.12.2022

"Досиетата Twitter": Мъск опита да разкрие случаи на цензура. Те се оказаха не толкова тайни

Мъск каза, че "обществото заслужава да знае какво наистина се е случило". То обаче знае отдавна

15:21 - 03.12.2022

Борисов: ГЕРБ ще предложи правителство от експерти, които да стабилизират страната

Лидерът на ГЕРБ публикува и снимки от срещите си с европейски лидери от срещата на ЕНП в Атина

14:50 - 03.12.2022

Реакциите след изолацията на България от Шенген: Най-голямата руска победа след избора на Радев за президент

Експерти и политолози коментират решението на Нидерландия да лиши България от членство в Шенген

13:21 - 03.12.2022

Борисов се появи във въпрос за корупция в нидерландско куиз шоу

Кои са тези десет политически личности, заплетени в скандали за корупция? Жокер: Един от тях е Бойко Борисов.

12:42 - 03.12.2022

Опит за кражба на графит на Банкси в Украйна: Хора се опитаха да отмъкнат творбата от разрушена сграда

Творбата на Бански на жена с противогаз и пожарогасител е станала обект на посегателство

11:00 - 03.12.2022

Коледа пред Народния - 3D мапинг в розово и ансамбъл "Българе"

Тържеството започна със запалване на елхата от кмета Фандъкова

10:34 - 03.12.2022