"Безсрамници! Безродници!": Министърът на енергетиката от кабинета "Петков" избухна срещу служебния кабинет

Министърът на енергетиката в правителството на Кирил Петков - Александър Николов, отправи обвинение към настоящия служебен кабинет, че със свое решение е защитил руските интереси.

В пост в профила си във Facebook Николов обяви за скандална приетата вчера отмяна на решението на Министерския съвет от 13 юли 2022 г. за диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй".

"7 месеца мъка. Запазване на международен екип, подготовка на проект, работа с регулатори създаване на НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРСКА ЕНЕРГЕТИКА, с подкрепа от всички наши европейски и трансатлантически партньори. Изпратена в кофата. От гълъби, медузи... а иначе просто родоотстъпници. Или прости родоотстъпници."

Решението на кабинета "Петков" от 13 юли 2022 г. възлагаше на министъра на енергетиката - тогава Александър Николов - да извърши нужното за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво, което към момента България получава от Руската федерация.

С други думи да се провери дали АЕЦ "Козлодуй" може да работи с неруско гориво.

"Процесът по диверсификация на горивото се следи от Евратом - Агенция по Доставките (Агенцията). Договорът за Евратом дава определени права на Агенцията, която се явява страна за подпис по всички споразумения за доставка на ядрено гориво. При неосъществяване на европейските изисквания за диверсификация има риск от санкции за българската страна.", пише в анотацията към действията на правителството тогава.

Именно това е отмененото от кабинета на Гълъб Донев решение

"Обърнете се към близкото си минало. Отношението на Газпром към България не ви ли стигна, господа?", пише в поста си Николов.

"
Извинете, другари! Не ви ли стигна?! Колко още ще се навеждате?! Не ви ли стигна да унижавате нацията ни?! Докога ще превръщате България в заложник на един ненормален сатрап с имперски или просто наполеонови комплекси?! 40% от локалната ни консумация зависи от АЕЦ Козлодуй, безсрамници!!! Безродници!

Мълчанието свърши! Няма да забравя. Историята и документите остават. Вашите имена остават. Близките Ви ще знаят. Децата Ви, внуците Ви ще Ви съдят!".

Бившият министър казва и че в министерството на енергетиката по време на управлението на служебния кабинет на Гълъб Донев са извършвани назначения на "любовници" и "некомпетентници", отправя намеци и за други сериозни нередности при управлението на настоящия служебен министър Росен Христов.

Александър Николов казва също, че при предишното служебно правителство е бил принуден да се оттегли като зам.-министър и трябвало да посочи "лични причини" като мотив.

От обяснението на служебното правителство за отмененото решение, взето от кабината на Кирил Петков, се разбира, че за смяна на руското ядрено гориво от компанията ТВЕЛ за АЕЦ "Козлодуй" с такова от "Уестингхаус" или "Фраматом", може да има нужда от "руско одобрение":

"Уестингхаус" произвежда касети със свежо ядрено гориво тип RWFA, които биха могли да се използват в АЕЦ „Козлодуй“, ако бъдат лицензирани от АЯР. Внедряването на този тип касети може да изисква консултантски услуги от НИЦ „Курчатовский институт“, който по договор с АЕЦ „Козлодуй“ въвежда данните за горивото в системата за вътрешно-реакторен контрол.

В съвместно предприятие с компанията ТВЕЛ, "Фраматом" произвежда касети с ядрено гориво, които са пълен аналог на използваните в АЕЦ „Козлодуй“.", твърди служебното правителство и настоява, че ограничението за доставки и услуги от Руската федерация може да попречи на сключването на нови договори.

Тъкмо на обратното мнение е Александър Николов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023