Газохранилищата е Европа са пълни, а енергийни компании се обръщат за съхранение към Украйна Снимка: © Getty Images

Европа е готова да посрещне пиковото потребление на природен газ през зимата, въпреки опасенията заради войната в Украйна и ограничените доставки от Русия.

Хранилищата за природен газ в Европейския съюз наближават максималния си капацитет, което кара местните енергийни компании да насочат излишните количества към газохранилища в Украйна, преди настъпването на зимните месеци и свързаното с тях пиково търсене.

Съоръженията за съхраняване на газ в Европейския съюз са запълнени на почти 99% и запасите надхвърлят целите на Брюксел от 90% до ноември, съобщава авторитетното издание "Файненшъл таймс", позовавайки се на данните на Асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура (Gas Infrastructure Europe - GIE).

Изданието отбелязва, че големите количества природен газ, складиран в ЕС, правят общността по-малко уязвима от енергийни шокове, и са гаранция, че Европа ще разполага с цялата необходима й енергия за предстоящата зима.

Според Наташа Филдинг, която следи ценообразуването на газа в Европа в "Аргус" (компания за анализи на цените), Европа се е запасила толкова добре, колкото е възможно, но риск все пак има.

"Рискът от недостиг на газ в Европа е нисък тази зима, но все пак има такъв и той е свързан с мащабни непланирани прекъсвания на доставките или дълги застудявания, които може да засегнат Европа и Азия по едно и също време", казва Наташа Филдинг.пред "Файненшъл таймс".

Тъй като вместимостта на складовете в ЕС е почти изчерпана, компаниите все по-често се обръщат към Украйна, където се намират едни от най-големите газохранилища в Европа. Това повишава количеството природен газ, съхранявано в страната, до най-високото ниво, откакто Русия започна война в Украйна.

Други компании плащат на танкери за пренос на втечнен природен газ да действат като "плаващи хранилища".

Освен да обезпечи потреблението през зимата, допълнителните количества съхранен газ могат да предотвратят поскъпване на синьото гориво в Европа, отчитат анализатори. В момента референтната цена на газа за Европа е нестабилна, тъй като търговците са реагирали на войната между Израел и "Хамас", отбелязва изданието.

Украйна дава възможна алтернатива за съхранение на природен газ, защото въпреки риска от нахлуването на Русия, Киев предлага стимули за съхранение като ниски тарифи и освобождаване от мита за три години, което позволява суровината да бъде лесно реимпортирана в ЕС, без да се оскъпява излишно.

Резервоарите в Украйна до голяма степен са разположени дълбоко под земята и са в западната част на страната, далеч от фронтовата линия, и в момента съдържат повече от 2 милиарда кубични метра газ, принадлежащи на компании от ЕС, според украинската държавна газова компания "Нафтогаз".

Компанията е предложила повече от 10 милиарда кубични метра - една трета от националния капацитет на Украйна - на чуждестранни клиенти.

От началото на октомври се е удвоил и броят на танкерите, които са класифицирани като плаващи хранилища за втечнен газ край бреговете на Европа в момента те са 21.

Преди седмица броят им е бил 16, а в началото на октомври - около 10.

Плаващите съоръжения и украинските газохранилища надграждат максималния капацитет за съхранение на ЕС – почти 100 милиарда кубични метра газ.

Така само чрез запасите от газ, ЕС може да покрие между два и два месеца и половина пиково потребление през зимата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Хипертонията: откриване, наблюдение и контрол

14:42 - 17.05.2024
Живот

Lidl и "Капачки за бъдеще": връщаш бутилка и даряваш в подкрепа на детското здраве

Събраните средства ще отиват за спасяването на детски животи

13:59 - 17.05.2024
Политика

„Лигата на младите гласоподаватели“ организира дебати преди евровота на 9 юни

Първата дискусия с кандидати и младежи ще се проведе в Стара Загора

12:06 - 17.05.2024
Важно днес

Произведение на Христо Смирненски се падна на матурата по литература

Вижте кое произведение се панда на матурата по български език и литература

11:30 - 17.05.2024
Важно днес

Депутатите прекъсват ваканцията си за извънредно заседание на парламента

Решението е взето на Председателски съвет

11:23 - 17.05.2024
Текстове от партньори

Domestos става част от КвАРТал

Domestos ще разполага с мобилен санитарен контейнер в рамките на фестивалната зона

10:32 - 17.05.2024