Гешев се закани да премахне "монопола на партиите" и заговори за военния преврат от 1934 Снимка: © Булевард България

Бившият главен прокурор Иван Гешев обяви учредяване на нова платформа на име "Граждански блок", с която смята да атакува властта. Това е втората му инициатива след създаването на сдружението "Справедлива България", което до момента не е регистрирано като партия.

Гешев всъщност се обяви против "монопола на партиите" и декларира, че ще иска отмяна на чл. 12 в конституцията, който забранява на граждански дружения да извършват политическа дейност, присъща само на партиите - т.е. да участват в избори и да представляват политически интереси в институциите на местно и централно ниво.

За да е още по-ясен намекът му, доскорошният главен прокурор направи сравнение между съвременна България и държавния преврат от 19 май 1934 г., когато Кимон Георгиев и Военният съюз вземат властта и суспендират конституцията, партиите са забранени, Народното събрание е разпуснато, а цар Борис III въвежда едноличен режим.

"Днес ситуацията в България наподобява тази през 1934 г., когато всички партии са фалирали морално и са изпразнени от съдържание. Консервативни, патриотични, и най-вече български формации липсват, а именно от това поле произхождат ценностите, които са ни запазвали като род, родина и държава", казва той на пресконференция в БТА.

На фона на тези заявки - Гешев все пак уточнява, че сдружението му ще бъде демократично.

На пресконференцията му участваха бившият депутат от ГЕРБ Лилия Радева, която представлява Съюза на репресираните, но е и член на сдружението на Гешев "Справедлива България".

В групата се оказа и Борислав Райчев от "Гражданско сдружение Сила", което се прочу през 2012-2013 г. с протестите срещу цените на горивата по време на първия кабинет на Бойко Борисов.

През 2019 г. същата организация издигна Радослав Каратанчев (баща на тенисистката Сесил Каратанчева) за кмет на София, който спечели едва 873 гласа.

Сред участниците в представянето на новата формация на Гешев беше Добромира Полименова - адвокат и майка на дете с увреждания, която беше кандидат за общински съветник от "Граждани за общината" в Бургас, но не успя да спечели мандат.

Полименова беше на трето място след водача на листата Бенчо Бенчев - бивш зам.-председател на ОбС-Бургас от БСП, който се прочу със скандала около ареста му покрай разследване срещу Митьо Очите през 2018 г. в Турция.

Пресконференцията се водеше от Николай Марков - дългогодишен говорител на Главната прокуратура от времето на Никола Филчев насам.

През юли 2023 г. Марков беше уличен в доклад на новото ръководство на прокуратурата за това, че е участвал във вътрешна схема за образуване на дела срещу противници на Иван Гешев само въз основа на докладни записки по медийно отразяване на изявите на самия Гешев.

При една от тях Марков е написал докладна по повод изявление на тогавашния главен прокурор от пресконференцията му на 15 май - деня, в който Гешев скъса оставката си и заяви, че "политическият боклук" трябвало да бъде изхвърлен от парламента. Само на база на тази преписка, която цитира твърденията му за корупция на магистрати и членове на ВСС, е започнала лична проверка от прокурори от ВКП и са образувани две досъдебни производства.

На пресконференцията Гешев обяви, че правителството нямало "никаква легитимност да управлява държавата" след резултатите от местните избори, но кризата нямало да се реши с учредяване на нова партия, защото "в настоящата среда няма да получи необходимото доверие".

Аргументът му защо моделът на управление е изчерпан се оказаха избраните по места кандидати за общински съветници и кметове, издигнати от дребни организации или инициативни комитети, но подкрепени на местно ниво.

Според него "гражданските кандидати" са станали първа политическа сила заради общия брой гласове, а ГЕРБ и ПП-ДБ изгубили 500 000 гласа в сравнение с април 2023 (активността на местните избори винаги е по-ниска от националните).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

ChatGPT "проговори"... с гласа на Скарлет Йохансон. Компанията твърди, че не е умишлено

ChatGPT намери своя глас, но изглежда не всички го харесват

18:34 - 20.05.2024
Важно днес

Състоянието на Роберт Фицо е стабилно, вече комуникира

Премиерът на Словакия беше прострелян пет пъти. Мотивите може да са политически

17:14 - 20.05.2024
Живот

Защо двете най-големи телевизии в Дания записаха общ клип срещу Meta

Кампанията е срещу фалшивите новини във Фейсбук, на които и водещите стават жертви

16:57 - 20.05.2024
Важно днес

"Главболгарстрой" ще строи Вертикалния газов коридор

Проектът свързва газопреносната мрежа с тези на Румъния и Гърция и идеята е България да транзитира газ

15:58 - 20.05.2024
Важно днес

Съдът в Хага поиска арест и за Нетаняху, и за лидери на "Хамас"

Обвиненията са за военни престъпления и престъпления срещу човечеството

14:32 - 20.05.2024