Ваня Григорова обеща всяко квартално училище да стане елитно Снимка: © Screenshot

"Кварталните училища да станат достатъчно елитни и достатъчно добри, както за моето дете, така и за всяко друго дете", коментира Ваня Григорова в предаването на Цветанка Ризова по bTV в ролята си на кандидат-кмет, защитник на слабите и онеправданите.

На въпрос как ще стане това, Ваня Григорова отговори: "С подобряване на материалната база, разбира се."

Ризова направи забележката, че не винаги има пряка връзка между елитността на едно училище и материалната база.

"Това не е така, категорично!", поклати глава Григорова и продължи, че когато децата са в неремонтирани кабинети и неотоплени спортни салони, това не е добре за тях.

"Някои (бел. р. деца) могат да си позволят да учат в частни училища, могат да плащат огромни такси в Американския, колеж да речем, други обаче трябва да си стоят в кварталното училище....", продължи тя.

"Езиковите гимназии са елитни училища, никой не плаща за тях", напомни водещата. На което Григорова опонира с думите - "В крайна сметка не могат всички деца да бъдат там, а на нас са ни важни всички деца, нали. И именно затова вече си говорим за ключови кадри, които липсват като инженери, заварчици и шлосери" , завърши с патос Григорова без да стане ясна връзката между езиковите гимназии и заварчиците, оставяйки Ризова без коментар.

Попитана за подкрепата, която Бойко Борисов ѝ оказа днес, макар и в личен план, кандидат-кметицата на БСП, Левицата на Румен Петков, Атака и други коалиционни партньори, отговори:

"Аз разговори за подкрепа не съм водила, приемам подкрепа от гражданите и водя разговори с тях."

В неделя тя ще се изправи на балотаж срещу кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев. Борисов отказа да го подкрепи на втори тур, въпреки че двете формации в момента си сътрудничат в управлението като част от ротационното управление. Лидерът на ГЕРБ призова симпатизантите си да гласуват "по съвест" и предпочете Григорова пред Терзиев. Малко по-късно обаче лидерката на БСП Корнелия Нинова се разграничи от тази подкрепа.

"По отношение на подкрепата на Борисов и ГЕРБ, тъй като стана проблем - аз приемам подкрепа от гражданите. Аз разговори за подкрепа не съм водила. Чух какво е казал г-н Борисов - че аз съм по-добрият кандидат. Няма как да не се съглася с него", каза лаконично Григорова в интервю за bTV.

Тя отрече да има някакво споразумение между нейната коалиция и ГЕРБ и напомни, че именно ПП-ДБ са в "сглобка" с партията на Борисов на национално ниво.

"Кандидатът на ГЕРБ вече не участва на изборите. Аз няма с какво да съм ангажирана извън това, което заявявам аз. На първо място трябва да е интересът на обикновения човек. Ако някой ме подкрепя, то това са тези хора. Ако има формации, които са припознали тези мои цели - да работят в тази посока", допълни Григорова.

В интервюто левият кандитат за кмет на столицата изложи и някои от своите предизборни идеи. Тя обеща да спре изтичането на средства от общинския бюджет и да прекрати корупционните практики в столицата, но не каза как точно ще направи това.

Като основен враг Григорова не посочи опонента си на балотажа Терзиев или друго политическо лице, а обяви, че ще се бори срещу апатията. По думите ѝ основното зло е алчността.

Кандидат-кметът каза също, че вече има идеи за това кои ще бъдат нейните заместници и съветници, ако бъде избрана на втори тур. Тя обаче отказа да назове конкретни имена.

Част от визията на Григорова за столицата включва фокусиране върху социалните услуги, здравеопазването и "грижата за хората". Според нея задръстванията могат да бъдат преборени "със съживяване на социалните дейности". Според Григорова задръстванията идват от натоварването на нашия живот - "детска градина, работа, спорт за детето, връщане вкъщи, намирине на личен лекар за възрастните родители", даде пример тя с различните активности на хората, които причиняват задръстване. Идеята ѝ е във всеки квартал да има болница и всяко квартално училище да стане елитно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024