Христо Иванов за работата с ГЕРБ: Не може докато един пуши пура, друг да променя дневния ред Снимка: © Screenshot

С декларацията си от 7 точки "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) иска ясен механизъм, с който да могат да обсъждат всички политически въпроси с ГЕРБ. Това заяви един от лидерите на коалицията Христо Иванов в интервю за Нова телевизия.

Той каза, че нещата не могат повече да продължават "постарому" и не може, като се взима някакво решение за редовния кабинет "единият да каже "да", пушейки пура, а после някой друг в парламента да каже: "ама вие не сте говорили с мен" и да обърне дневния ред".

Според Иванов редовното правителство споделя обща посока, но проблемът е в липсата на доверие и конфронтацията в обществото. Той призна, че ГЕРБ имат възможност да управляват с ДПС и "Възраждане", но това няма да доведе до промяна на страната.

Съпредседателят на "Демократична България" обърна внимание и на спора около назначенията за ръководители на регулаторните органи и каза, че той е по скоро около това "не кой, а как ще бъде назначен" на поста.

В последните дни отношенията между управляващите формации са обтегнати. В петък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини партньорите си, че се опитват да подложат под контрол всички институции. От своя страна, ПП-ДБ критикуват партията на Борисов, че използват плаващи мнозинства в парламента и с помощта на ДПС и "Възраждане" прокарват собствените си решения, което е в нарушение на постигнатата договорка за ротационно правителство.

Очаква се по-късно в събота от ГЕРБ да дадат брифинг, на който да коментират декларацията от 7 точки на ПП-ДБ за "гарантиране на реформаторската програма".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024