Иран извърши атака с балистични ракети срещу Израел (обновена) Снимка: © Getty Images

Иран извърши безпрецедентна въздушна атака срещу Израел, при която са изстреляни 180 балистични ракети.

Израелската армия съобщава, че е успяла да неутрализира голяма част от тях, имало е "изолирани" случаи на поражения в централната част на страната и още няколко в южен Израел.

Самолетите, ПВО-системите и контролът по въздушното движение работят нормално след края на ударите, пише Times of Israel.

Има информация за един загинал човек от ракетния обстрел в Западния бряг. Двама души в Тел Авив са с леки наранявания от шрапнели.

"Иран извърши сериозен акт тази вечер и тласка Близкия изток към ескалация. Ще реагираме на място и време по наш избор, в съответствие с насоките на политическия ешелон. Събитията от тази вечер ще имат последици", казва говорителят на израелската армия Даниел Хагари след нападението.

Въздушното пространство на Израел беше затворено заради атаката. Йордания и Ирак, който се намират между двете държави, също временно са забранили всички полети. Йорданските ВВС са прихванали няколко ирански ракети и дронове, които са навлезли в тяхното въздушно пространство.

Палестинци в Газа наблюдават ракетното нападение над Израел

Американският президент Джо Байдън отмени планираната си среща с лидерите на еврейската общност в САЩ, за да може да наблюдава внимателно какво се случва с иранската атака срещу Израел.

Германия осъди нападението на Иран, а британският премиер Киър Стармър e провел телефонни разговори с израелския си колега Бенямин Нетаняху и с краля на Йордания Абдула.

Армията призова жителите да се укрият в бомбоубежища и да останат там до следващо разпореждане. Около 20:30 ч. беше подаден сигнал, че опасността за населението вече е преодоляна и хората могат да се приберат.

Има данни за множество места, на които са паднали ракети или шрапнели в Тел Авив, край Мъртво море и в региона Шарон, съобщава Times of Israel.

Ракетният обстрел се случва няколко дни след като Израел ликвидира ръководителя на терористичната групировка "Хизбула" Хасан Насрала, близък до Иран. Във вторник започна и сухопътна израелска кампания срещу Ливан.

Малко преди въздушната атака - в израелския град Яфа е извършен атентат от двама терористи, които са убили 8 души.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Премиери на книги и филмови прожекции от фестивала Sofia DocuMental на „Сцена Централни хали“ през октомври

Богата културна програма очаква гостите на емблематичната сграда

16:51 - 01.10.2024
Култура

Стар асансьор се превръща в галерия за един ден

Творческата компания &play представя pop-up изложбата „Асансьор“

15:56 - 01.10.2024