ДПС са първи в чужбина на вота за 50 НС, но ПП-ДБ води при Евроизборите Снимка: © Getty Images

Огромното влияние на вота от Турция за ДПС се прояви през значителните разлики при вота в чужбина в сравнението на подкрепата за партиите за 50 Народно събрание и за Европарламент.

При над 50% преброени протоколи от секциите извън България ДПС е първа политическа сила в изборите за национален парламент.

Това са над 44 600 гласа, или приблизително 14,6% от цялата подкрепа за Движението.

Преди една година ДПС можеше да разчита на над 64 000 гласа от чужбина, от които 61 000 от Турция. След смяната на Мустафа Карадайъ от Делян Пеевски и Джевдет Чакъров бюлетините от Турция са с около 20 000 по-малко.

Тежестта на партията обаче пада под 4 на сто в изборите за евродепутати.

Причината за голямото разминаване се дължи на факта, че в Евроизборите не могат да гласуват български граждани в държави извън ЕС - например Турция, Великобритания, САЩ, където има големи емигрантски диаспори.

Прави впечатление и че Евроизборите са предизвикали доста по-слаб интерес сред хората в чужбина в сравнение с националния вот.

ПП-ДБ например имат над 27 000 гласа, подадени от граждани извън България за народни представители от коалицията, или около 10% от сумарните им бюлетини.

Но гласовете на емиграцията за евродепутатската им листа са около 15 000 - и все пак са достатъчни за първото място.

При "Величие", които са с 1600 гласа по-добре подкрепени в чужбина от ГЕРБ, задграничните гласове представляват почти 13% от общата подкрепа за партията на Избори 2024.

Над 90% от хората в Турция са гласували за ДПС на националните избори, а в Германия и Великобритания ПП-ДБ и "Възраждане" са почти изравнени в подкрепата от гласувалите българи при междинното преброяване.

В Испания и Италия, където има големи български общности, "Възраждане" води, следвано от "Величие", показват предварителните данни на ЦИК за вота в чужбина за 50 Народно събрание


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И в затвора, и в ареста - Евелин Банев се яви в съда заради чуждестранните присъди

Вече е образувано дело за кумулиране на трите му присъди

14:15 - 28.06.2024
Важно днес

Калин Стоянов: Брендо може да е влязъл в България преди 2 години. С онзи таен самолет

Тогава сегашният вътрешен министър е директор на ГДБОП

13:01 - 28.06.2024