Деца с оръжие и в униформа. Как Руският Червен кръст участва в детски военни лагери Снимка: © Руският Червен кръст

Руският Червен кръст (РЧК) помага на военни лагери за деца и участва дейно в пропагандната машина на Кремъл в подкрепа на войната. Организацията, която се предполага да води хуманитарни и спасителни акции и да е неутрална, е подпомагала инициативи, в които деца и младежи стрелят с пушки и участват във военни учения.

Сътрудничила си е и с младежкия образователен център "Артек" на окупирания от Русия украински полуостров Крим. Има данни, че в центъра са държани украински деца, незаконно депортирани от окупираните украински територии, първата от които беше самият Крим през 2014 г. - много преди Москва да започне пълномащабната си война на 24 февруари 2022 г.

Последното е нарушение на устава на Международния Червен кръст, от който е част руската организация.

Всичко това е част от разследване на международен консорциум от медии, след които германският Spiegel и британският The Guardian. Информацията се базира на изтекли около 30 документа на Кремъл.

"Kremlin Leaks" разкриват, че общонационалната "Младежка армия" е участвала в "ден на действие" в покрайнините на Санкт Петербург през декември, в рамките на която момчета и момичета са се упражнявали в стрелба с пушки, както и в плетене на маскировъчни мрежи. Това е станало със сътрудничеството на РЧК.

"Младежката армия" е паравоенна организация, официално подкрепяна от руското Министерство на отбраната. Фактът, че от лятото на 2022 г. тя е санкционирана от Европейския съюз, не пречи на РЧК да си партнира с нея.

Записи, с които "Spiegel" разполага, показват кадри от т.нар. "военно-патриотичен ваканционен лагер", в рамките на който руски деца и младежи са обучавани като "детски специални сили".

По информация на немското издание тези военни "лагери" са били организирани многократно и са подкрепяни от РЧК. С други думи, точно от онази организация за помощ, чиито основни принципи са хуманност и неутралност.

Изтеклите документи разкриват още бъдещите планове на Кремъл за финансиране на нови клонове на РЧК в окупирана Украйна. Бюджетът за 2024 г. е 677 млн. рубли (около 6,7 млн. долара според актуалния курс - бел.ред.), от които 115 млн. рубли (1,15 млн. долара) са предназначени за така наречените "нови територии" - четирите незаконно анексирани украински региона, към които Путин предяви претенции през 2022 г.

През юни миналата година руската информационна агенция ТАСС публикува материал, в който се казва, че РЧК е доставил помощ в окупираните райони на Източна Украйна. В текста е включен и цитат от Екатерина Сухачева, наречена от медията тогава "представител на Червения кръст в Донецката народна република".

Описанието на длъжността ѝ обаче бързо се променя - ТАСС излиза с преработена статия, че помощта идва от така нар. "Донецки червен кръст". Такъв, разбира се, няма в системата на Международния червен кръст.

Два месеца по-късно става ясно, че Сухачева е създала "Донецки червен кръст" като официално юридическо лице.

Международният комитет на Червения кръст заяви, че работи с групата, като помага "финансово, технически или чрез предоставяне на помощи" за достигане до уязвимите хора в региона, но я смята за местна група, а не за официална организация на Червения кръст.

Работата на РЧК на окупирана територия би била нарушение на международното право и устава на Червения кръст.

С новите разкрития натискът върху Международната организация на Червения кръст и неговите ръководни органи се засилва все повече. САЩ вече нарекоха разпространените твърдения "изключително обезпокоителни", а шведското външно министерство, което е един от най-големите финансови донори на организацията заедно със САЩ, настоя за "пълна прозрачност".

Очаква се Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК) да предприеме бързи действия, заяви неин говорител.

МФЧК, която обединява 191 национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец, има правомощия да предприема дисциплинарни мерки или да прекратява членството на национални дружества, които нарушават принципите на Червения кръст.

Международните органи се финансират от правителствени и филантропски донори и често работят с местните клонове на Червения кръст.

На свой ред националните движения на Червения кръст често работят съвместно с правителствени структури по възникнали военни или други кризи, но се предполага, че всички те са обвързани с принципите на Червения кръст за "неутралност, безпристрастност и независимост".

С други думи, изключването на Руския червен кръст от асоциацията е възможно.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) в Женева обаче е резервиран.

"Ние сме в контакт с членовете на движението на Червения кръст, особено с МФЧК, който разследва твърденията. Ситуацията се разглежда много сериозно", заяви техен говорител.

Въпреки това, Организацията, която е "чадър" на националните дружества на Червения кръст, все още говори за "преглед", т.е. за преразглеждане на твърденията, а не за разследване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Турбулентните скандали, които разтърсиха Boeing

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024
Важно днес

Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и още 15 българи стават част от Европейската филмова академия

17 български професионалисти от света на киното са приети в Европейската филмова академия

15:28 - 09.05.2024
Важно днес

Ваня Григорова започна кампанията пред ПСА, Митрофанова положи цветя в Лозенец

Румен Радев поздрави участници в забраненото шествие "Безсмъртен полк"

15:14 - 09.05.2024