Корнелия Нинова: Имам правото да кажа, че ние сме автентичното ляво Снимка: © Screenshot: bTV

Листата на БСП за предстоящите европейски избори обединява стари и нови лица, които ще се допълват - така лидерът на партията Корнелия Нинова определи подредбата в нея, в която на второ място е поставен Румен Гечев.

Гечев беше вицепремиер и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов, което беше свалено заради банковата криза и хиперинфлацията, но по думите на Нинова той можел да допринесе за бюджетната политика на ЕС, "защото е експерт, икономист, финансист, участва в международни организации и като депутат, и като преподавател в УНСС."

Водач на листата е бившият външен министър Кристиан Вигенин. На трето място в листата с кандидат-евродепутати е поставена се Цветелина Пенкова, която е единствената от досегашните евродепутати на партията, която е кандидат и на изборите на 9 юни.

От листите отпаднаха имена като Сергей Станишев, Петър Витанов и Елена Йончева, която ще е кандидат, но на пето място в листата на ДПС.

"Точно в ДПС не съм очаквала (да мигрира), но знаех предварително зависимостите на Елена, позициите ѝ по отношение на войната, на Истанбулската конвенция гласуванията ѝ в Европейския парламент, които бяха в разрез с позициите на БСП," посочи Нинова.

Станишев и Витанов не са класирани за евролистите с решение на ръководството на партията, въпреки че по думите на Нинова са искали да бъдат отново кандидати за евродепутати.

"Сергей Станишев, Петър Витанов знаете години наред отделиха на това да говорят срещу БСП. Знаете ли колко беше голяма изненадата ми, когато буквално седмици преди да редим листи тези двамата изпратиха мотивационни писма защо трябва да са евродепутати от БСП," каза Нинова.

По отношение на предстоящите предсрочни парламентарни избори тя заяви, че ГЕРБ продължава да е основния политически опонент на партията ѝ и обяви, че страната има нужда от надпартийно национално програмно правителство.

От думите ѝ се разбра, че БСП не би влязла в каквито и да е коалиция след вота.

На фона на новопоявилата се лява формация "Солидарна България", водена от Ваня Григорова, Нинова тя определи БСП като автентичната лява партия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

С фокус към устойчивост и кръгова икономика: OMV сменя логото си в 7 държави

Всички обекти от веригата ще бъдат обновени през следващите 3 години

12:32 - 17.06.2024
Важно днес

ПП-ДБ няма да участва в преговорите за правителство

Това става ясно от официално писмо, с което от коалицията отклоняват поканата на партията на Борисов за разговори този следобед

12:18 - 17.06.2024
Важно днес

Бенямин Нетаняху разпусна военния кабинет на Израел (Обновена)

Сега се очаква Нетаняху да проведе консултации за войната в Газа с малка група министри

10:40 - 17.06.2024
Европейски дневници

Европейските лидери започват преговорите кой да заеме ключовите постове в ЕС

Необичайно рано се очертава консенсус по отношение на предпочитаните кандидати

10:08 - 17.06.2024
Важно днес

Ядрените държави за похарчили 91 млрд. долара за арсенала си

Сумата е за 2023 г., САЩ и Русия остават най-големите ядрени сили

09:45 - 17.06.2024