Литва избира президент в сянката на войната в Украйна Снимка: © Getty Images

Литва гласува на президентски избори, които се очаква да покажат какви ще се нагласите за европейския вот, но и за парламентарните избори през есента.

Настоящият държавен глава - защитник на Украйна, който настоява да бъде увеличен военния бюджет на страната, за да бъде гарантирана сигурността на гражданите ѝ, се бори за втори петгодишен мандат.

Въпреки че е сочен за фаворит, Гитанас Науседа ще има трудната задача да събере 50% от гласовете на първи тур, тъй като заедно във вота участват общо осем кандидати. Ако никой един от тях не бъде избран в неделя, литовците ще гласуват на балотаж на 26 май - две седмици преди европейските избори.

Войната в Украйна и заплахата, идваща от нея не само за Литва, а и за останалите прибалтийски държави, беше основна тема на предизборната кампания.

Според скорошно проучване малко над половината жители на страната вярват, че Литва може да се превърне в мишена на руска атака.

Основен опонент на сегашния президент е премиерът Ингрида Шимоните.

Тя също е "за" увеличаване на разходите на отбрана на страната, което да позволи модернизиране на армията и подкрепа за германската военна база на нейна територия.

Двамата са на сходни позиции и в отношението си към Русия, но по други теми имат и различия.

Така например, Шимоните подкрепя узаконяването на еднополовите бракове, а Науседа е против.

Науседа дълго време водеше в предизборната надпревара с огромна преднина, Шимоните бе на второ място. Но последните проучвания показват, че действащият президент е загубил десет процента от подкрепата си.

Причината за загубата на десетте процента от гласовете на президента може да се крие в лошите му отношения с коалиционния кабинет

Президентът и премиерът водят открита борба кой от тях да представлява страната при важни събития в чужбина и чия да е последната дума при разрешаването на вътрешни конфликти.

Функциите на президента в Литва се свежда до това да наблюдава международната и вътрешната политика, като в същото време е върховен главнокомандващ на армията.

В случая на Литва тази функция не толкова церемониална, както е в други държави, заради стратегическото ѝ местоположение по източния фланг на НАТО.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

OMV сменя логото си в 7 държави

Всички обекти от веригата ще бъдат обновени през следващите 3 години

12:32 - 17.06.2024
Важно днес

ПП-ДБ няма да участва в преговорите за правителство

Това става ясно от официално писмо, с което от коалицията отклоняват поканата на партията на Борисов за разговори този следобед

12:18 - 17.06.2024
Важно днес

Бенямин Нетаняху разпусна военния кабинет на Израел (Обновена)

Сега се очаква Нетаняху да проведе консултации за войната в Газа с малка група министри

10:40 - 17.06.2024
Европейски дневници

Европейските лидери започват преговорите кой да заеме ключовите постове в ЕС

Необичайно рано се очертава консенсус по отношение на предпочитаните кандидати

10:08 - 17.06.2024
Важно днес

Ядрените държави са похарчили 91 млрд. долара за арсенала си

Сумата е за 2023 г., САЩ и Русия остават най-големите ядрени сили

09:45 - 17.06.2024