Мария Габриел е номинацията на ГЕРБ за премиер

Мария Габриел е кандидатът, който ГЕРБ-СДС предлага да оглави евентуално редовно правителство, съставено с първия мандат. Това обяви лидерът на партията Бойко Борисов от парламентарната трибуна още в началото на пленарното заседание.

В момента Габриел е еврокомисар по иновациите, науката и културата в комисията "Фон дер Лайен", а според Борисов това са теми, които всички партии са включили в предизборните си програми. Мандатът на Габриел в Европейската комисия изтича в средата на 2024 г.

Във вторник стана ясно, че ГЕРБ ще използва първия проучвателен мандат, за да се опита да състави редовно правителство. С кого точно ще го формира обаче не е ясно. Борисов на няколко пъти се обърна към "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и им предложи общ кабинет, но новата коалиция отхвърли тази идея. Лидерът на ГЕРБ изтъкна вчера, че "правителство ще има" и е готов да търси подкрепа от всички партии в парламента.

Коя е Мария Габриел?

Политическият ѝ опит е изцяло свързан с ГЕРБ. Още през 2008-2009 г. е сътрудник на първите избрани евродепутати от партията, а през 2009 г. сама става член на Европейския парламент от листата на ГЕРБ.

Паралелно с това тя изгражда и позиции в Европейската народна партия - политическото семейство на ГЕРБ в ЕС. През 2012 г. е избрана за вицепрезидент на ЕНП-Жени, в същата година сключва брак и с Франсоа Габриел, който е сътрудник на председателя на ЕНП в Европарламента Жозеф Дол.

От 2019 г. насам Мария Габриел е и вицепрезидент на ЕНП, чийто лидер днес е Манфред Вебер - един от най-изявените поддръжници на Бойко Борисов в Брюксел.

За първи път Габриел стана член на Европейската комисия през 2017 г. - около година след внезапната оставка на Кристалина Георгиева (отново предложена за еврокомисар от кабинет на ГЕРБ), мотивирана с това, че ще заеме висок пост в Световната банка. За разлика от Георгиева - Габриел не получи вицепрезидентски ресор "Бюджет", а "Дигитална икономика и образование", за да завърши вече преполовения мандат на еврокомисар.

Политолог по образование, Габриел е човек с достатъчно голям стаж в европейските институции, но за близо 15 години остава слабо разпознаваема фигура в българското политическо пространство. През 2022-2023 тя посещаваше няколко университети и училища в страната - включително участва при откриването на INSAIT в София - но рядко появата ѝ в България се превръща в новина.

През 2019 г. антикорупционната комисия прекрати проверка срещу Габриел за това, че е използвала общинско жилище в София на силно занижени цени, въпреки че по онова време вече е европейски депутат, а те получават висока заплата. Проверката бе започната две години по-рано по сигнал на сдружение "Боец" и след публикация на "Биволъ". Тогава пред сайта Мария Габриел обясни, че е ползвала апартамента от 128 км. м. само да "стокира някои неща", а самият имот е бил на шпакловка и необитаем. Ползван е на нисък наем около 2 години. Антикорупционната комисия не откри нарушение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024
Технологии

Apple разработва по-тънък iPhone

Очаква се моделът да бъде пуснат до 2025 година

09:55 - 19.05.2024
Спорт

Усик с историческа победа срещу Фюри: Украинецът стана абсолютен световен шампион по бокс

"Украинците удариха здраво", написа Зеленски в Telegram

09:26 - 19.05.2024