На консултации с Копринков: Кой кой е в екипа на Радев при срещите с партиите

Доскоро името на Николай Копринков не говореше нищо на масовата публика - за последно Делян Пеевски го атакува завоалирано, с обвинения в участие в "чудовищен корупционен кръг" около президента Румен Радев.

Днес Копринков отново присъства на първа линия в новините, но без да каже нито дума.

Вече никой - включително в ДПС - и не си позволява да повдига темата за ролята му в екипа на Радев. До преди 2 месеца Пеевски шумно искаше справки от прокуратурата и ДАНС за наличието на проверки срещу служители в администрацията на президента. Днес никой не се интересува от липсата на отговори.

Като секретар на президента по вътрешната политика, Николай Копринков участва в неговите срещи от кръга консултации след оставката на правителството на Николай Денков.

От тях отсъстват двамата политически лидери, които използваха името на Копринков като нарицателно за корупционна схема - Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Единственият разговор на 11 март, при който той не беше забелязан на масата на консултациите, беше този с Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян, т.е. с преговорния екип на ГЕРБ за съставяне на нов кабинет заедно с ПП-ДБ.

Вместо него на тази среща се появи Цвета Тимева - главният секретар на Румен Радев, която е бивш директор дирекции в АПИ и между 2017-2022 г. беше негов секретар по регионалната политика.

Защо Копринков беше атакуван от Делян Пеевски?

Още от 2020-2021 г. Бойко Борисов завоалирано намекваше за предполагаеми незаконни действия на секретаря на Радев - никога досега обаче не показа конкретни данни, за да покаже какво стои зад т.нар. "Път на Копринката".

Изглежда, че посланието му през медиите не е било към прокуратурата, а към Румен Радев. Двама други негови секретари - Пламен Узунов и Илия Милушев - бяха задържани и разследвани през лятото на 2020 г. точно преди да избухнат големите протести срещу Бойко Борисов и Иван Гешев.

  • Арестите бяха обявени за незаконни от съда. Делото срещу Милушев беше прекратено цели 3 години по-късно, през юни 2023 г., малко преди отстраняването на Гешев от Висшия съдебен съвет.
  • Малко преди това СГП прекрати и делото срещу Узунов за изтеклите му чатове с бизнесмена Пламен Бобоков, а ВКС нареди на прокуратурата да им плати обезщетения за бавното разследване. През юли 2023 г. обаче Пламен Узунов все пак понижен от секретар на съветник по правни въпроси и борба с корупцията.

Тактиката на Борисов, при която той използва централните медии за размяна на задочни предупреждения към Румен Радев, беше използвана и от Делян Пеевски през януари 2024 г. след жалбата на президента пред КС срещу избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии.

"Може би трябва да видим в какви отношения е той с главния прокурор (б.р. Борислав Сарафов). Да не би да има дела „на трупчета”? Какво се случи със записания разговор, където той спасяваше дамата на сърцето си? Има ли край това дело? Къде е скрито? От Гешев, от сегашния главен прокурор или някой друг?" Къде потъна „пътят на Копринката”? Къде потъна Сотир Ушев? Кой е касиерът", питаше тогава Пеевски.

На 29 януари 2024 той беше изпратил и писма до прокуратурата, МВР, ДАНС и КПКОНПИ с искане да "информират за сигнали, данни и ход на преписки от последните три години, за които многократно е писано и говорено в публичното пространство".

В същия ден излезе и публична информация, че Весела Лечева (съпруга на Сотир Ушев) е заявила права върху запазената марка за името "Трети март".

Партийният пресцентър цитираше Пеевски да казва: "Всичко трябва да е пред очите на хората. Тъмнината ще свърши".

Оттогава насам - нито Борислав Сарафов, нито Пламен Тончев в ДАНС, нито останалите ръководители на контролни институции не са давали публична информация за това дали има и какви са актуалните разследвания срещу служители на президентството.

По съвпадение, скандалът беше заглушен от още по-тежка корупционна серия - убийството на Мартин Божанов-Нотариуса на 31 януари.

Копринков се смята за дясна ръка на Радев още от периода преди избора му за президент през 2016 г. В записа от партийното заседание на ПП от 2023 Асен Василев казваше, че Румен Радев има стратегия за контрол на кметове от ГЕРБ, като "е хванал под едната ръка Гешев, под другата ръка Копринков. И с едната ръка ги подкупва, с другата ги заплашва".

Кой кой е в екипа на Радев при консултациите?

Трима членове на служебния кабинет - включително бившият премиер Гълъб Донев - участват в консултациите с парламентарните групи на 11 и 12 март.

Гълъб Донев в момента е началник на кабинета на Румен Радев.

Димитър Стоянов - бивш министър на отбраната - днес е секретар по сигурност и отбрана към президента. До 2022 г. Стоянов беше главен секретар на Румен Радев, но с влизането си в служебното правителство неговият пост беше прехвърлен на Цвета Тимева.

Крум Зарков - бивш министър на правосъдието - също работи като секретар на Румен Радев по правните въпроси от лятото на 2023 г., когато замени проф. Емилия Друмева.

Направи впечатление, че Зарков не участваше на разговорите с доскорошните си партийни колеги от БСП. Бившият депутат е в обтегнати отношения с Корнелия Нинова от години, като през 2021 г. даде заявка и като претендент за лидерския пост в БСП. Тогава така и не се стигна до избори за нов лидер, защото Нинова успя да договори участие на партията в изпълнителната власт като част от коалицията с ПП, ДБ и ИТН.

В консултациите участва и Силва Дюкенджиева, юрист, съветник по правните въпроси на Румен Радев от 2021 г., която е изпълнявала функциите на главен експерт в правния съвет на администрацията на Президентството в двата мандата на Георги Първанов. Тя е и бивш член и бивш зам.-председатeл на ЦИК от квотата на БСП.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Забраната за реклама на хазарта влиза в сила. Радев реши да не налага вето на промените

Радев няма да налага вето на промените в Закона за хазарта

18:25 - 13.05.2024
Живот

"Свобода" - мемоарите на Ангела Меркел ще бъдат издадени тази есен

Меркел издава първата си автобиография почти три години след края на мандата ѝ като канцлер.

16:50 - 13.05.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста Красимира Трифонова - тъщата на убития Пейо Пеев

44-годишният Пейо Пеев беше открит мъртъв в полуопожарена кола край хижа Алеко.

16:31 - 13.05.2024
Европейски дневници

Над половината от младите българи ще гласуват на европейските избори

Най-много са желаещите да гласуват сред младите в Румъния

15:16 - 13.05.2024
Важно днес

Прокуратурата иска половин млн. лв., за да пусне Васил Божков на свобода

Първоначално поисканата гаранция беше в размер на 130 хил. лв.

14:34 - 13.05.2024
Важно днес

МВР започва безсрочна операция за безопасността по пътищата

Повече полиция и проверки за скорост, употреба на алкохол, наркотици и носене на предпазни колани обяви МВР

14:04 - 13.05.2024