"Свобода" - мемоарите на Ангела Меркел ще бъдат издадени тази есен Снимка: © Getty Images

Бившият германски канцлер Ангела Меркел ще издаде своя автобиография, която ще излезе в края на ноември - почти три години след края на 16-годишния ѝ мандат начело на Германия.

Книгата от близо 700 страници е озаглавена "Freiheit" ("Свобода") и е написала в съавторство с дългогодишната асистентка и съветничка на Меркел Беате Бауман.

Мемоарите ще проследят не само политическата кариера на канцлера, но и израстването ѝ в Източна Германия. Тя ще разкаже за своето детство, младежките си години и драматичната 1989 г., когато берлинската стена пада. Това е и периодът, в който започва политическата кариера на Меркел.

Автобиографията ще бъде пусната в 30 държави и в нея канцлерката ще разкаже за срещите си с влиятелни международни политици, но и за повратни моменти във времена на криза, става ясно от описанието на издателите Kiepenheuer & Witsch.

Меркел, която е бивш учен, е израснала в комунистическа Източна Германия. През 2005 г. тя стана първата жена канцлер на една от най-големите европейски икономики.

Бившият канцлер ръководи страната си в поредица от кризи, включително световната финансова криза, дълговата и миграционната криза в Европа и пандемията от коронавирус.

Издателството цитира изявление на Меркел, в което тя казва:

"Какво е свободата за мен? Този въпрос ме тормози цял живот. За мен свободата е да не спираш да се учиш, да не се налага да стоиш на едно място, а да можеш да вървиш напред, дори след като напуснеш политиката".

В последните години Ангела Меркел не се появява толкова в публичното пространство и страни от политическите събития в страната и Европа.
Тя беше обявена за "най-влиятелната жена в света" от списание Forbes в продължение на 10 поредни години и беше възприемана като мощен защитник на либералните ценности на Запад и пример за подражание за момичетата.

Но след като се оттегли от поста си, нейната дейност също беше подложена на критики, особено за подхода ѝ към Украйна и Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024