Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си Снимка: © Facebook/БСП-София

Общинските съветници на БСП в София решиха да не се съобразят с решението на Градския съвет на партията и отказаха да сменят председателя си Иван Таков с Диана Тонова. Решението е взето единодушно от групата им тази сутрин на заседание, става ясно от официалната им позиция.

Малко по-рано от Изпълнително бюро на БСП-София обявиха, че именно Диана Тонова ще е председател на групата на левите в Столичния общински съвет. Тя беше избрана за позицията след вътрешно гласуване в БСП в неделя.

Общинските съветници обаче са на друго мнение и искат Иван Таков да продължи да оглавява групата на социалистите в СОС.

"Групата на Местна коалиция "БСП за България" отхвърля препоръката на Градския съвет на БСП за смяна на ръководството. Групата изразява сериозните си притеснения от намесата на тясното ръководство на БСП в решенията ѝ и заявява категорично, че те уронват престижа не само на общинските съветници от местната коалиция, но и на градската организация, както и на самата партия", се казва в тяхната позиция.

Вътрешните борби в партията започнаха по-рано през годината с избора на Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС за председател на Столичния общински съвет. Той беше избран с помощта на гласовете от групата на БСП. Това не се хареса на лидерката Корнелия Нинова, която впоследствие свали доверие от общинските си съветници в СОС.

Хората на Нинова се активизираха и миналата неделя избраха нов състав на Градския съвет на партията, както и ново Изпълнително бюро. Председател на столичната организация стана Диана Тонова, която замени Таков. За нейни заместници бяха избрани Георги Свиленски, Марин Пенков, Александър Симов и Борис Цветков.

На заседанието си Градският съвет взе решението Тонова да замени Таков начело на групата на БСП в СОС. Общинарите обаче са игнорирали това.

21 нюанса червено


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024
GEN Z дневници

VOL.22: Как изкуственият интелект разбуни Евровизия. Не плюйте абитуриентите и Гала ще става баба

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на “Булевард България”?

09:41 - 18.05.2024
Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024