21 нюанса червено - кой кой е в левия спектър у нас

Колко лидери на леви партии в България са нужни, за да сменят една крушка?

Ако политиката ни беше виц, отговорът щеше да е: поне 21. Без да броим Ваня Григорова.

21 са формациите, които влизат в цели шест предизборни коалиции за вота на 9 юни. Тоталното червено разцепление се случва на фона на прогресивния отлив на леви и русофилски гласове към "Възраждане".

Колкото по-чести са парламентарните избори, толкова по-необяснима става стратегията вляво. А резултатът може да се измери обективно: ако през 2017 г. БСП успя да вкара 80 депутати в Народното събрание, групата на Корнелия Нинова спадна до 23 души в последния парламент.

И експериментите продължават.

Ето как изглежда "менюто", от което хората със социалистически идеи в България ще могат да избират.

Нищо не е същото в БСП, откакто Сергей Станишев влезе в коалиция с ДПС през 2013 г. и срина гласовете на партията с цели 46% до малко над половин милион гласа. Предсрочните избори след победата на Румен Радев бяха единственият случай, в който БСП успя да си върне старите позиции.

Оттогава Корнелия Нинова има само една задача - да овладее щетите, докато гони и "знаковите" кадри от времето на Тройната коалиция, и младите лица като Крум Зарков, кмета на Перник Станислав Владимиров или Иван Таков в София.

През 2014 г. когато председател на партията все още беше Михаил Миков, БСП се яви на избори в коалиция с още 12 партии - от комунисти и социалдемократи, до земеделци и "Евророма".

10 години по-късно БСП работи само с два политически клуба - "Екогласност" на Емил Георгиев и ПК "Тракия", свързан с Красимир Премянов.

Ваня Григорова е общото кратно между поне 4 от 6-те коалиции в този списък. Амбицията ѝ да ги поведе в обща листа за парламентарните избори на 9 юни обаче катастрофира шумно в послендия момент.

Според Костадин Паскалев ("Левицата") - проблемът е бил желанието на Григорова "да взима еднолични решения по отношение на политиката, приоритетите и кадровото обезпечаване на представителството" при евентуален съюз.

Григорова няма собствена политическа партия, а без партийна регистрация няма участие в избори - оттам дойде и решението да работи с Мая Манолова ("Изправи се, БГ").

Това, което ги обединява, са кметските избори в София - и двете направиха силни (макар и без победа) кампании през 2019 и 2023, но с помощта на структурите на БСП-София и срещу доста колебливи съперници.

Манолова има опит като депутат още от времето, в което беше член на БСП. С "Изправи се, мутри вън" с Татяна Дончева, Мария Капон, Арман Бабикян и Николай Хаджигенов успя да вкара своя парламентарна група, но вече 3 години стои извън централната политика.

А през това време пази Паметника на съветската армия.

Всички от лицата на "Левицата" са бивши кадри на БСП, напуснали (или принудени да напуснат) заради конфликтите си с ръководството - Сергей Станишев или Корнелия Нинова.

Тук са и хора, които нямат собствена политическа сила, но и не се отказват от кариерата си в политиката - като бившия кмет на Благоевград Костадин Паскалев, бившия председател на НС Михаил Миков, бившия депутат Валери Жаблянов и съпредседателката на инициативния комитет за втория мандат на Румен Радев Цветеслава Гълъбова.

2014 беше най-силната година на АБВ, когато не само влезе в Народното събрание, но и стана част от управляващото мнозинство на ГЕРБ. Въпреки практическото зануляване към 2021-2022, кадри на АБВ започнаха да се появяват на неочаквани позиции - като Любомира Ганчева, началник на кабинета на Росен Христов в служебното Министерство на енергетиката.

Бившият съветник на Георги Първанов - Георги Димитров - е брат на доскорошния външен министър в служебния кабинет на Димитър Главчев Стефан Димитров.

Румен Петков е "сянка" на руския посланик Елеонора Митрофанова на всяка нейна публична проява, а неотдавна изнасяше реч в Москва на форум, организиран от партията на Путин "Единна Русия".

И като стана дума за Путин - Николай Малинов не се е отказал от изборите дори с висящото дело за шпионаж и санкциите по закона "Магнитски" на САЩ.

"Русофилите" на Малинов са се коалирали с цели три комунистически партии за вота на 9 юни под проруската "легенда" за неутралитет.

По-странна комбинация беше само т.нар. "Ляв съюз за чиста и свята република" от лятото на 2021 г., в която Малинов беше решил да атакува парламента заедно с не кой да е, а Жан Виденов.

Александър Томов е минал през БСП, а партийните му проекти от 90-те насам са вече забравените Гражданско обединение за републиката, ДАР, Българска евролевица. Сред бившите му съпартийци са хора като Андрей Райчев, Росен Карадимов, Елена Поптодорова.

През 2023 г. Томов не участваше в коалицията зад Ваня Григорова, а сам реши да се кандидатира за кмет и получи "олимпийските" 638 гласа.

Сега се е събрал с т.нар. ОБТ Български лейбъристи, създадени от покойния синдикалист Кръстьо Петков и партия на име "Родолюбие 2000". Единственият случай, в който "Родолюбие 2000" влизат в информационните архиви, е през 2001. Тогава те правят опит да оспорят пред съда регистрацията на НДСВ за изборите, когато Царят още нямаше партийна регистрация и ползваше тази на Партията на българските жени и "Движение Оборище".

През 2014 г. Велизар Енчев влезе в парламента през листите на Патриотичния фронт, само за да се отдели като независим след по-малко от 2 месца. През 2019 г. Корнелия Нинова го направи водещ в партийната си телевизия, а през 2021 - и и кандидат-депутат с водачески позиции в периода, в който тя се надяваше да привлече червено-националистически електорат.

Днес партията на Енчев "Българската пролет" е в съюз с формация на име "КОЙ - Компетентност, отговорност и истина", която на последните избори през април 2023 г. се явяваше под името "Вън от ЕС и НАТО" заедно с хора като Пламен Пасков.

Досега "КОЙ" са се явявали на избори с всевъзможни партньори - от Зелената партия и "Българската левица" до ССД на Стефан Софиянски и Съюза на комунистите в България (под заглавието "Гражданите от протеста" през 2021).

Шестте коалиции са само част от общо 33 участници, допуснати от ЦИК на парламентарните и европейските избори на 9 юни. Засега само "Атака" на Волен Сидеров не успя да събере поне 2500 подписа, за да се регистрира.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нанесе въздушни удари по град Рафах в ивицата Газа

Тел Авив смята, че в Рафах се намират значителен брой бойци на "Хамас", както и десетки заложници. 

06:58 - 07.05.2024
Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024