"Възраждане" и Румен Петков се озоваха в Москва в деня на смъртта на Навални

Депутатите Коста Стоянов, Ангел Георгиев и Ивелин Първанов от "Възраждане" се оказаха на необявена визита в Москва навръх втората годишнина от руската инвазия в Украйна.

Заедно с тях е бил и Румен Петков от АБВ, съпровождан от съпартиеца си Владимир Маринов.

Българската "делегация" се оказва поканена на "Форум на поддръжниците на борбата със съвременните практики на неоколониализма", организиран от партията на Путин "Единна Русия".

Въпросният форум е проведен в присъствието на Дмитрий Медведев и се е провел между 15 и 17 февруари - точно когато дойде новината за смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, държан в нечовешки условия в затвор в Северна Русия. В същия ден, на 16 февруари пред форума е държал реч и Сергей Лавров.

Румен Петков също е "удостоен" с честа да направи изложение пред делегати от държави, сред които попадат Беларус, Венецуела, Зимбабве, Китай, Куба, Лаос, Мозамбик, Мианмар, Никарагуа, Пакистан, Сирия, Таджикистан и т.н.

Сайтът "Фактор" съобщи пръв за посещението на депутатите от "Възраждане", за което досега няма публична информация от пресцентъра на партията.

Смъртта на Алексей Навални изобщо не беше "отразена" в лидерска позиция на Костадин Костадинов или Корнелия Нинова (БСП) за разлика от другите политически партии в българския парламент.

От руски, а не български публични източници става ясно и каква е била програмата на Петков и "Възраждане".

  • Те са се срещнали с Василий Иконников - член на Комисията по бюджета и финансовите пазари към горната камара на руския парламент. Участвал и е първият зам.-председател на Комисията по социална политика на Съвета на федерацията Александър Варфоломеев.
  • Коста Стоянов, Ангел Георгиев и Ивелин Първанов от "Възраждане" са отразени и в публикация на "Дипломатическата академия" (към Министерството на външните работи на Русия). Знаково, сайтът на организацията се "украсява" от "Орден на трудовото червено знаме", присъден ѝ през 1984 г. от президиума на Върховния съвет на СССР.

В публикацията става ясно, че депутатите от "Възраждане" са дошли в страната по покана на "Единна Русия".

"Европейският съюз се държи като колония на Съединените щати. А ние искаме силен Европейски съюз, който да защитава демокрацията, свободите и правата, икономическата и социална сигурност и безопасността на Европа. А всичко това, без Русия е невъзможно", се казва в прессъобщение на Румен Петков, който явно няма притеснения от присъствието си на форума на "Единна Русия".

От снимките на Форума се вижда, че Петков и хората от "Възраждане" са предпочели да седят на различни позиции в залата - или са разпределени така от руските домакини.

Петков, както винаги, е пласиран колкото може по-близо до най-високопоставения руски кадър (Медведев). Действащите депутати на Костадин Костадинов са настанени на един от последните редове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024