Първият човек, обиколил Луната, загина в самолетна катастрофа Снимка: © Getty Images

На 90-годишна възраст почина Уилям Андерс - астронавт на НАСА и част от екипажа на "Аполо 8", който през 1968 г. извършва първия в историята пилотиран полет към луната.

Андерс е загинал в самолетна катастрофа в щата Вашингтон, съобщи синът му.

"Баща ми е починал при инцидент със самолет на островите Сан Хуан. Семейството е съкрушено и скърби за загубата на един велик пилот", е цитиран той пред CNN.

По информация на CBS News 90-годишният мъж е пилотирал самостоятелно самолет Beech A45, когато е станал инцидент, в резултат на който самолетът е паднал във водата близо до Рош Харбър, Вашингтон. Националният съвет за безопасност на транспорта и Федералната авиационна администрация (FAA) разследват причините за катастрофата. Екипите претърсиха района на падане в продължение на часове и откриха тялото на пилота.

Уилям Андерс ще остане в историята като един от великите астронавти.

На Бъдни вечер през 1968 г. по време на мисията "Аполо 8" Андерс прави емблематичната снимка, която озаглавява "Земен изгрев" (на английски: Earthrise). На нея се виждат лунната повърхност и Земята в лунна орбита. Природният фотограф Гален Роуел я обявява за "най-влиятелната природна снимка, правена някога".

Екипажът на "Аполо 8", който навлиза в лунната орбита, е съставен от командира Франк Борман, пилота на лунния модул Андерс и пилота на командния модул Джеймс Ловел.

В дискусия през 2023 г. Андерс подробно описва емоционалната си привързаност към емблематичната снимка, като казва:

"Беше коледно време и тя беше като крехка украса за елха. И си помислих, че е твърде жалко, че не се отнасяме към нея повече като към коледна украса. Наистина е много жалко, че изстрелваме ракети, снаряди и какво ли още не един срещу друг на това малко място, което наричаме дом. Това е единственият дом във Вселената."

Уилям Андерс е роден на 17 октомври 1933 г. в Хонконг. Завършва Военноморската академия на САЩ през 1955 г. и след като е назначен във Военновъздушните сили на САЩ, на следващата година получава разрешителното си за пилот. През 1963 г. е избран за зачислен в отряда на астронавтите на НАСА.

След мисията на "Аполо 8" по-късно Андерс преминава на държавна служба, бил е посланик на САЩ в Норвегия, заемал е ръководни длъжности в големи корпорации.

Общият му налет на различни типове летателни апарати е повече от 6000 часа. До края на живота си продължава да лети на малки витлови самолети.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И в затвора, и в ареста - Евелин Банев се яви в съда заради чуждестранните присъди

Вече е образувано дело за кумулиране на трите му присъди

14:15 - 28.06.2024
Важно днес

Калин Стоянов: Брендо може да е влязъл в България преди 2 години. С онзи таен самолет

Тогава сегашният вътрешен министър е директор на ГДБОП

13:01 - 28.06.2024