"Прощавам и предупреждавам". Роберт Фицо с първи думи след покушението срещу него Снимка: © Screenshot

Словашкият премиер Роберт Фицо, който пострада сериозно при стрелба срещу него миналия месец, се появи публично за първи път, след като беше изписан от болницата, и обвини задочно опозицията, че стои зад покушението.

Във видео, публикувано в профила му във Фейсбук, Фицо заявява, че прощава на нападателя, който го простреля пет пъти в град Хандлова на 15 май.

Стрелецът, 71-годишният Юрай Цинтула, беше задържан на място и му бяха повдигнати обвинения в предумишлено убийство, за което може да получи 25 години затвор или доживотна присъда.

"Не изпитвам омраза към непознатия мъж, който стреля по мен. Прощавам му и ще оставя на него да си изясни какво е направил и защо го е направил, " казва Фицо.

Той обаче го нарече "проводник на злото и политическата омраза, която неспособната и фрустрирана опозиция произвежда в огромни размери."

"Очаквам антиправителствените медии и неправителствените организации, финансирани от чужбина, както и опозицията да омаловажат покушението срещу мен. Да кажат, че това е нападение от човек, който не е бил на себе си, да отрекат, че има връзки с опозицията, както и че последиците за здравето ми не са сериозни," казва Фицо в предварително записаното обръщение.

То се появява само дни преди европейските избори, където основният сблъсък се очаква да е между партията на Фицо "Посока - социална демокрация" и основната опозиционна партия - "Прогресивна формация".

Според проучванията опозицията води убедително с 25,6% от гласовете, докато партията на Фицо остава втора с 17,6%.

Фицо е 4 пъти министър-председател на Словакия за последните 20 години. За последно се върна на власт след избори миналата есен, когато не успя да спечели мнозинство, но направи коалиция с крайните националисти. Успехът му на изборите беше подсилен отчасти заради обещанията му да спре военната помощ за Украйна и критиките му срещу санкциите срещу Русия.

В обръщението си след стрелбата той казва, че "ако всичко премине добре, ще се завърна в края на юни - началото на юли".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Има арестуван за стрелбата в бар в Халкидики

Смята се, че арестуваният е изиграл ключова роля в събитията от 16 август.

15:16 - 28.09.2024
Важно днес

Назарян обяви готовност да свика извънредно заседание, ако депутатите имат желание

Последното заседание на 50-ото Народно събрание приключи позорно

14:52 - 28.09.2024
Важно днес

Русия удари два пъти за минути болница в Суми. Има загинали и ранени

По време на атаката в болницата е имало 38 души медицински персонал и 86 пациенти

10:46 - 28.09.2024
Важно днес

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран (Обновена)

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024
Технологии

Истинска пица пещ у дома - мисията е напълно възможна

Понеже излизането в последните години позагуби чара си, взехме решение да превърнем дома си в do it yourself пицария за семейни цели… Вижте как.

09:45 - 28.09.2024