Радев намекна, че няма да бърза с връчването на първия мандат Снимка: © Screenshot

Президентът Румен Радев ще даде време на политическите формации да проявят диалогичност и зрялост. В изявление пред журналисти той намекна, че няма да бърза с процедурата за връчването на мандатите, тъй като 49-ото Народно събрание "не може да си позволи лукса да не приеме някои закони, дори да няма формирано правителство".

"За да можем да приемем най-важните закони и решения, парламентът има нужда от време. Силно се надявам, че този парламент ще постави на първо място интересите на хората", каза той.

Държавният глава посочи, че въпросът за първия мандат е от особена важност, но по-важно е държавническото отношение на партиите и "накъде ще тръгнат тези дни".

"Виждате, че политическата ситуация е достатъчно сложна и изисква много внимателен подход, диалогичност и разум от всички отговорни фактори", допълнни той.

Радев не даде конкретна дата кога ще връчи първия мандат за съставяне на правителство. Той ще отиде при най-голямата парламентарна група - ГЕРБ-СДС. Ако те не успеят да върнат мандата изпълнен, президентът ще продължи процедурата за редовен кабиент с връчването на втори мандат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024