Русия обсипа Украйна с ракети

Русия е изстреляла ракети по цели в цяла Украйна - от Харков на север до Одеса на юг и Житомир на запад. Ударени са жилищни сгради и инфраструктура в Харков и Одеса, а в няколко района има прекъсвания на тока.

Ударите идват в момент, когато се водят продължителни и ожесточени битки за град Бахмут в източна Украйна.

Масовата ракетна атака е ударила енергийно съоръжение в пристанищния град Одеса, което е довело да прекъсвания на тока, каза неговият губернатор Максим Марченко. Ракетите са попаднали и в жилищни райони, но няма съобщения за жертви, добави той.

15 удара са нанесени и по град Харков и региона, като те са били насочени към „съоръжения с критична инфраструктура“ и жилищна сграда, съобщи началникът на областната администрация Олег Синегубов, цитиран от BBC.

Други засегнати региони включват Виница и Ровно на запад и Днепър и Полтава в централна Украйна.

Директорът на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс предположи в сряда, че президентът Путин може би планира да бави войната с години и че Русия не е достатъчно силна, за да започне големи нови офанзиви тази година.

Тя каза, че конфликтът в Украйна се е превърнал в "изтощителна война, в която нито една от страните няма определено военно предимство".

„Не предвиждаме руската армия да се възстанови достатъчно тази година, за да постигне големи териториални придобивки, но Путин най-вероятно пресмята, че времето работи в негова полза и че удължаването на войната, включително с потенциални паузи в боевете, може да бъде най-добрият му оставащ път към евентуално осигуряване на стратегическите интереси на Русия в Украйна, дори и да отнеме години“, каза тя.

Хейнс отбеляза още, че Русия може да се обърне към защита на териториите, които сега окупира, добавяйки, че ще се нуждае от допълнителна „задължителна мобилизация и източници на боеприпаси от трети страни“, за да поддържа дори нивото на операции в Украйна.

Боевете при Бахмут са много важни в момента за цялта символика на войната - украинската армия казва, че е отблъснала интензивните руски атаки срещу оживения източен град Бахмут, а руските сили твърдят, че са поели контрол над източната му половина.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България купува 35 електрически мотриси за 642 млн. лв. от "Щадлер" Полша

Подвижният състав ще бъде купен със средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

20:08 - 26.06.2024
Спорт

Станимира Петрова и Любомир Епитропов ще развеят българския трибагреник в Париж

Епитропов ще заеме мястото на плувеца Петър Мицин.

19:43 - 26.06.2024
Живот

Били Айлиш стана третият изпълнител, достигнал 100 милиона месечни слушатели в Spotify

22-годишната певица, двукратна носителка на "Оскар", следва The Weeknd и Тейлър Суифт.

18:26 - 26.06.2024
Важно днес

Орбан пак блокира обща позиция на ЕС срещу Русия

Този път Унгария отказва да осъди забраната на 81 западни медии от Москва

17:48 - 26.06.2024
Важно днес

Братът на Петьо Петров-Еврото е освободен като зам.-шеф на Апелативна прокуратура-София

Предложението за освобождаването му е направено от изпълняващия функциите на ръководител на АП-София Емилия Русинова

17:01 - 26.06.2024