Когато Матю и Кейти Аски решават да продадат къщата си в Англия и да заживеят в кемпер с трите си деца (три - към онзи момент), всички техни близки смятат, че са луди.

Двамата обаче не се отказват и тръгват на път през цяла Европа малко след като избухва Covid-пандемията.

Маршрутът им минава през Франция, Белгия, Германия, Австрия, Унгария, Сърбия и България.

Когато стигат до Турция, Кейти вече е бременна с четвъртото си дете - Себастиан се ражда в южния средиземноморски град Фетийе през юни 2021 г.

Независимо от всичко - семейство Аски възнамерява да превърне Турция в своя нов дом, като продължават да подновяват туристическите си визи, а междувременно се подготвят за ново пътешествие. В Бурса те ремонтират стар автобус Mercedes, модел от 1987 г., който смятат да превърнат в още една каравана и отново да тръгнат на път.

Целта им е да посетят Индия, както и да разгледат местата в Турция, които все още не са посещавали.

Турската агенция "Анадолу" описва преживяванията и изненадата на семейството от топлината и гостоприемството на непознатите хора в страната.

"В началото пътувахме доста дълго из Турция и посетихме различни региони. Движихме се на изток и през цялото време срещахме хора, които ни подаряваха по нещо - сладки, храна, супа. Беше прекрасно. Каниха ни с домовете си - същото се случи и когато дойдохме тук, за да изградим караваната си", казва Матю Аски.

Той е строител по професия, съпругата му е ветеринарна медицинска сестра. Напуснали за работата си, за да могат да пътуват с децата. Семейството се издържа с парите, които получава от продажбата на къщата, като има и приходи от друг имот, който отдава под наем.

"Приятелите и семейството ми казваха "Как така ще живееш в каравана с три деца?", и тогава разбрахме, че съм бременна. Те смятаха, че не знаем какво правим, но все пак ни помогнаха много. В крайна сметка семейството ни подкрепи и ни помогна да се подготвим", казва тя.

Кейти Аски твърди, че не може да си представи как би се върнала отново да живее в "стационарен" дом.

"Светът е нашата градина. Всеки ден отваряме вратата и сме на различно място. Хората тук направиха преживяването ни изключително красиво и сега вече те са нашето семейство", казва още тя. Турция е и родината на най-малкия ѝ син.

Двамата обучават децата си с помощта на онлайн учители, но организират и различни дейности в и извън кемпера, като смятат, че уменията от житейския опит са също важни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на многохиляден протест и освирквания

Хиляди протестираха в Малмьо срещу участието на Израел в "Евровизия"

09:40 - 10.05.2024
Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Boeing – внимание, опасност от силна турбуленция

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024