Съдът пусна под домашен арест служителя, който беше арестуван за корупция в Спортното министерство Снимка: © Булевард "България"

Софийският апелативен съд пусна под домашен арест Иван Иванов – син.

Той беше задържан на 15 декември заради обвинения в корупция и получаване на подкуп.

Според съдебния състав има "редица пороци при повдигането на обвинението, което на този етап не съответства на доказателствата по делото'.

Иван Иванов - син поиска от съда днес да му бъде наложена по-лека мярка.

Според защитника му Костадин Костадинов не са налице предпоставките той да бъде задържан в ареста. Той отбеляза, че има разминаване между показанията на двамата основни свидетели. Както и че няма данни клиентът му да е направил опит да се укрие или да възпрепятства разследването, също и няма доказателства, че е лице с висока степен на обществена опасност.

Според прокуратурата подкупът от 62 000 лв. бил даден заради 1,2 млн. лв., нужни на Българската федерация по вдигане на тежести за домакинството на Европейското първенство през февруари.

Съдебният състав посочи, че Иванов - син, като служител в Министерството на младежта и спорта, не е бил фактор който да е отговорен за отпускането на тази сума, както и за начина и времето, по което това да стане.

Съдът допълни, че според свидетелски показания той е сочен като „пощальон“, като човек, на когото парите трябва да бъдат дадени, за да стигнат до други лица. От което следва, че обвинението му е трябвало да бъде друго,предаде БНР.

Председателят на федерацията по вдигане на тежести Ариф Маджид, който е дал подкупа и е сигнализирал органите на реда, посочва в показанията си, че при разговорите си с Иванов - син е разбрал, че парите е следвало да бъдат предадени на длъжностно лице с името Емилия, както и на заместник-министър на спорта, посочен с името Даниела.

Според съдебния състав - очевидно става въпрос за друг вид престъпна схема, която е била пресечена от разследващите преди да се проследи до кого трябва да стигнат парите.

Според съда това не оправдава поведението на Иванов - син, но действията му са подсъдни по друг текст от Наказателния кодекс, а не по този за получен и приет подкуп.

Овиняем по делото е и баща му - Олимпийският шампион и старши треньор на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов

Преди дни той беше пуснат на свобода срещу парична гаранция в размер от 5000 лв. Неговият син обаче, който носи същото име, остана в ареста, тъй като съдът прецени, че има опасност да се укрие или извърши друго престъпление.

В крайна сметка Иван Иванов-син беше пуснат под домашен арест.

На 15 декември служител от спортното ведомство беше задържан за подкуп при акция на Софийската градска прокуратура и Антикорупционната комисия. Впоследствие бяха арестувани и други двама служители. Иван Иванов-младши е заемал поста на експерт в дирекция "Финансиране" в спортното министерство.

Той е обвинен, че е искал и вземал подкуп от ръководител на спортна федерация с цел да се допусне финансиране от 1,2 млн. лв. за организация на европейско първенство. Впоследствие стана ясно, е става въпрос за федерацията по вдигане на тежести, където Иван Иванов (баща) е член на управителния съвет.

Подкупът е бил в размер около 62 хил. лв. - сумата е дадена от Иванов (син) на Ариф Маджид - председател на спортната организация.

Щангистът Иван Иванов Щангистът Иван Иванов е пуснат на свобода по делото за корупция, синът му остава в ареста


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украинските войски се изтеглят от някои части в Харков след руската офанзива

Президентът Зеленски отмени свои държавни визити в чужбина

13:50 - 15.05.2024
Важно днес

Университети стачкуват заради обещано, но неслучило се увеличение на заплатите

На 20 май държавните висши училища няма да отворят врати

13:12 - 15.05.2024
Живот

Какво събра Брайън Мей и Жан-Мишел Жар на една сцена

Фестивалът Starмus, който обединява науката и музиката, се провежда в Братислава

11:44 - 15.05.2024
Живот

Победата на Неделя Щонова и Наско Месечков в "Dancing Stars" раздели зрителите в социалните мрежи

Гневни реакции в социалните мрежи след финала на танцувалното шоу. Фаворитката Дара остана втора

09:50 - 15.05.2024