State of the Union: Байдън призова Америка към единство на фона на войната Снимка: © Getty Images

"Хайде да си свършим работата" - с този мотив американският президент Джо Байдън се обърна към Конгреса в годишната си реч за състоянието на съюза.

Байдън посвети изявлението си на призив за политическо единство и фокусиране върху инвестициите в бъдещето на американското производство, инфраструктура, индустрия и здравеопазване - послания, на които залага и Републиканската партия.

В същото време той декларира пълна подкрепа за каузата на Украйна срещу руската военна инвазия.

Байдън защити и серия от политически теми, които са от ключово значение за Демократите - от справедливо данъчно облагане на големите корпорации, до защитата на правото на аборт.

"Америка първа"

  • Цените на лекарствата, вътрешното производство, полицейското насилие: това бяха част от темите, които президентът на САЩ вкара в речта си, в която заяви, че иска "да възстанови отново гръбнака на Америка - средната класа".
  • "Цените на автомобилите се увеличиха. Поскъпна и всичко от хладилниците до мобилните телефони. Не можем да позволим това да се повтори. Ще направим така, че веригата на достакви за Америка започва в Америка... Тази вечер обявявам нови стандарти, които ще изискват всички строителни материали във федерални инфраструктурни проекти да бъдат произведени в Америка. В моя мандат американските пътища, американските мостове и американските магистрали ще се произвеждат от американски продукти", обяви той.

За данъците

  • "Аз съм капиталист. Но всеки трябва да плаща справедливия си дял. Мисля, че много от хората ще се съгласят с мен, че сегашната ни данъчна система не е справедлива. Идеята, че през 2020 г. 55 от най-големите компании в Америка са направили 40 млрд. долара печалба и са платили нулеви федерални данъци върху приходите... това просто не е справедливо.
  • Благодарение на закона, който подписах, мултимилиардните компании ще трябва да плащат минимум от 15%. Само 15% - това е по-малко, отколкото плаща една медицинска сестра. Приемете предложението ми за минимален данък за милиардерите. Не може милиардерът да плаща по по-ниска ставка от учителите или пожарникарите".

За войната в Украйна

  • "Говорих пред вас преди една година, малко след като Владимир Путин започна бруталната си война срещу Украйна. Убийствено насилие, което върна образите на смъртта и разрушенията, преживени от Европа през Втората световна война. Инвазията на Путин беше епохално изпитание. Изпитание за Америка. Изпитание за света.
  • "Ще отстояваме ли най-основните си принципи? Ще отстояваме ли суверенитета? Ще отстояваме ли правото на хората да живеят в свобода от тиранията? Ще отстояваме ли защитата на демокрацията? Тази отбрана е важна за нас, защото пази мира и не допуска бъдещите агресори да заплашват сигурността и просперитета ни безконтролно.
  • "Една година по-късно знаем отговора: Да, ще ги отстояваме. И да, направихме го. Заедно направихме това, което Америка винаги прави в най-добрите си моменти. Поведохме. Обединихме НАТО и създадохме глобална коалиция. Застанахме срещу агресията на Путин. Застанахме с украинския народ. (Към посланика на Украйна): Америка е единна в подкрепата за вашата страна. Ще бъдем с вас, докато трябва".

За инфлацията

  • "Инфлацията е световен проблем заради пандемията, която наруши веригите на доставки, и заради войната на Путин, която наруши доставките на енергия и храни. Но ние сме по-добре позиционирани от всяка друга държава по света. Имаме още работа за вършене, но тук, у дома, инфлацията вече слиза надолу".

Призивът на Байдън към Републиканците

  • "Знаете, че често ни казват как Демократите и Републиканците не можели да работят заедно. Но в последните 2 години опровергахме циниците и скептиците. Да, спорехме много. И да, имаше моменти, в които Демократите оставаха сами. Но много пъти двете партии действаха единно.
  • Действаха единно, за да защитят една по-силна и сигурна Европа. Действаха единно, за да прокарат инфраструктурен закон, невиждан от поколение насам, който ще помогне за изграждането на мостовете, свързващи ни като нация и хора.
  • Подписал съм над 300 закона, подкрепени едновременно от двете партии, откакто станах президент.
  • Обръщам се към моите приятели Републиканци: Щом можехме да работим заедно в миналия Конгрес, няма причина да не можем да работим заедно и в новия Конгрес".

Призивът на Байдън към Америка

  • "Днес се намираме в повратна точка - момент, с който малко поколения се сблъскват, когато решенията ни днес ще определят посоката на този народ и на света за десетилетия напред.
  • Ние не сме странични наблюдатели на историята. Не сме немощни пред силите, които ни предизвикват. Това е в нашата власт, на нас, хората. Ние се изправяме пред изпитанието на нашето време и времето за избор вече идва.
  • Трябва да бъдем нацията, която винаги сме били в най-добрите си дни. Оптимистична, пълна с надежда, гледаща напред. Нация, която приема светлината вместо мрака, надеждата вместо страха, единството вместо разделението. Стабилността вместо хаоса.
  • Трябва да гледаме едни на други не като врагове, а като американци".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024
Важно днес

Васил Божков излезе от ареста срещу гаранция и се регистрира в ЦИК за вота "2 в 1"

Божков ще е водач на две листи за Народно събрание и на тази за ЕП

14:00 - 07.05.2024