Стотици жертви след удар на болница в Газа. Израел и палестинската власт се обвиняват взаимно Снимка: © Getty images

Стотици са загинали и са ранени при ракетен удар срещу болница в квартала ал Зайтун в град Газа. Властите, които са част от политическото крило на "Хамас", обвиняват Израел.

Израелската армия обаче отрича и сочи палестинската въоръжена организация Ислямски джихад за виновник за експлозията в болницата в Газа.

Малко преди болницата да бъде ударена, Израел е обстрелван с ракети от ивицата Газа. Погрешно насочена ракета е ударила болницата, твърдят израелците. Засега информацията не може да бъде проверена от независим източник. Това, което се знае е, че и в миналото е имало случаи на инциденти с палестински ракети, излезли от контрол.

Пресслужбата на говорителя на въоръжените сили на Израел казва също, че "болницата е много деликатен обект и не е мишена на армията".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган взе отношение по случая като осъди предполагаемия обстрел на клиника в ивицата Газа и обвини Израел за това.

Това е „най-новият пример за израелски атаки, в които липсват най-основните човешки ценности“, пише Ердоган на X. Той призовава цялото човечество да спре тази „безпрецедентна в историята бруталност“.

Египет също реагира на новината чрез външното си министерство като осъди удара и от своя страна обвини Израел. Страната призова международната общност спешно да се намеси, за да спре подобни нарушения на хуманитарното право.

Трагедията се случва непосредствено преди визитата на американския президент Джо Байдън в Израел. Байдън трябваше да проведи разговори в Йордания с краля и лидерите на Египет - президента Абдел Фатах ал Сиси и на палестинската автономия Махмуд Абас, но заради тежкия ицидент в болницата в Газа Йордания е отменила планирания разговор на високо равнище.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Как майките на деца до 2 години могат да пътуват срещу 10 лева на месец с градския транспорт в София

Превозният документ важи за цялата мрежа на градския транспорт

08:32 - 15.05.2024
Важно днес

Двама надзиратели са убити, а затворник е избягал при въоръжено нападение във Франция

Избягалият Мохамед Амра е осъден за грабеж с взлом

20:34 - 14.05.2024
Живот

"Евровизия" не съжалява за решението си да отстрани Нидерландия от финала

Организаторите на "Евровизия" защитиха решението си да дисквалифицират Йост Клайн

19:24 - 14.05.2024
Важно днес

Масови протести и сблъсъци в Грузия след окончателното приемане на закона за чуждите агенти

Парламентът на Грузия окончателно прие спорния закон за "чуждестранните агенти"

18:47 - 14.05.2024
Важно днес

Главчев назначи нови зам.-министри, сред които и кадър на ГЕРБ

Служебният кабинет назначи двама нови министри

16:04 - 14.05.2024