"Трябва да е незаконен". Защо филтър за красота в TikTok породи недоволство сред потребители? Снимка: © Canva

TikTok отново е обект на критики, а този път причината се оказва нов филтър за красота във видео платформата, който според мнозина трябва да бъде забранен.

Bold Glamour дава възможността на всеки потребител да преобрази дигитално лицето си. Това е козметичен филтър, който придава набор от корекции като по-тънък нос, по-плътни устни и извити вежди наред с техника за гримиране. С него лицето се подмладява, бръчките изчезват, а чертите на лицето се подчертават.

Това, което отличава Bold Glamour от всички останали подобни филтри из мрежата, е всъщност безпрецедентната му точност, с която бързо преобразява лицето. Притурката се слива безупречно с лицето на потребителя и затова бързо придоби популярност. В TikTok вече има над 9 млн. видеоклипове с този ефект, а тагът #BoldGlamour има повече от 355 милиона гледания.

В същото време новата цифровата магия се оказва противоречива, тъй като мнозина изтъкват, че стандартите за красота, които на практика се налагат с филтъра, са абсурдни и създават грешно впечатление сред младите, че техният външен вид не е достатъчно "добър". В коментари в социалната мрежа някои пишат следното :

  • "Тъжна съм, защото ми се иска да изглеждам така".
  • "Изпробвах го и ме накара да бъда толкова несигурна за кожата си".
  • "Искам да занеса този филтър при пластичен хирург и да си поръчам всичко от менюто".
@chiaraking But why do i like it #boldglamour #boldglamourfilter ♬ party with a monster - Chiara King

Най-голямото недоволство срещу Bold Glamour идва от хора, които се притесняват как той ще повлияе на самочувствието и самооценката както на тези, които го използват, така и на тези, които просто го виждат в страницата си.

Във видеоклип по темата ТикТокър-ката Хира Мустафа споделя опасенията си относно него.

"Не искам да карам другите хора да се чувстват зле, затова спрях да използвам филтри. Наистина ви насърчавам да не ги използвате, Това има реално въздействие върху психичното ни здраве - и върху всеки, който гледа това съдържание", споделя младата жена.

@lookwhoshira How beauty filters have impacted my self esteem. Your sign to unfollow people that dont bring you joy 🤍 social media should make people feel connected and inspired, not critical of their appearance #beautyfilter #bereal #tiktokfilter #unrealisticexpectations #beautytok ♬ original sound - Hira Mustafa

Новият ефект си спечели и още остри критики от потребителите в TikTok, които посочват проблеми, свързани с психичното здраве, ниското самочувствие и дисморфията на тялото, като потенциални последици от използването му.

"Филтрите за красота не са нещо ново, но точността при тях е повече от невероятна. Това е психологическа война и чисто зло", оплаква се един потребител.

Други смятат, че подобни онлайн трендове карат младите хора да се стремят към недостижим стандарт за красота.

"Тази глупост трябва да е незаконна, защото ако опиташ да си разтриеш веждите или очите, той си стои... който и да го е направил. Страх ме е от тях", пише друга жена.

Определено Bold Glamour е един от най-впечатляващите ефекти на TikTok - поне що се отнася до технологичния му инструментариум. За разлика от почти всички останали филтри, този не се премахва, ако потребител прокара ръка през лицето си. Каква точно е тайната технология обаче от компанията засега отказват да разкрият.

Според "The Verge" новата услуга вероятно е част от набор от AI филтри, които компанията е пуснала с актуализацията си в края на февруари. Технологичното издание определя това като поредна стъпка в развитието на изкуствения интелект.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът "Главчев" продължава с рокадите в администрацията

Служебният кабинет смени още четири областни управители

21:15 - 08.05.2024
Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024