Главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс беше принуден да напусне компанията от 1 септември след натиск от страна на ръководителите на синдикати в автомобилния гигант, съчетан с недоволство от акционерите от фамилиите Порше и Пиех.

63-годишният мениджър стана известен като инициатор на прехода на VW към електрическите автомобили, се присъедини към компанията малко след скандала с невярното отчитане на вредни емисии "Дизелгейт" през 2015 г. Три години по-късно беше избран за главен изпълнителен директор.

Дийс си беше поставил за цел да превърне VW в световен лидер на световния пазар на електромобили към 2025 г. Volkswagen засега изпреварва Tesla в Европа по брой продажби, но производството им е по-бавно, а новият им завод за електрически модели ще бъде отворен едва през 2026, коментира "Гардиан".

Под негово ръководство компанията пусна своите първи изцяло електрически модели и обяви, че ще инвестира 52 млрд. евро за разработването на изцяло ново портфолио.

Мандатът му обаче беше помрачен от непрекъснати конфликти със синдиката, който представлява голяма част от близо 300 000 служители на VW в Германия и контролира 10 от общо 20 позиции в надзорния съвет.

Новият ръководител на Volkswagen ще бъде Оливер Блуме - настоящият главен изпълнителен директор на Porsche. 54-годишният мениджър в момента подготвя операцията по първично публично предлагане на акции на бранда.

Дийс напуска с признание от борда на VW за твова, че "значително е помогнал за трансформацията на компанията". Както коментира "Зюддойче цайтунг" обаче - в последните месеци той е бил сериозно критикуван заради нерешени проблеми, особено заради инвестициите в звеното, което се занимава с разработването на собствен софтуер и IT-системи.

Оливер Блуме, който ще наследи Дийс, работи в групата VW от 1994 г. и е част от борда на директорите на Porsche от 2015.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024