Заплахи, отнети имоти и "тотален ужас": Нов сигнал срещу лихварската дейност на сина на Стоян Александров

Убийството на Кирил Русев, за което беше обвинен синът на Стоян Александров, извади наяве поредния сигнал за измама и изнудване спрямо длъжник към семейството на бившия финансов министър.

Това е случаят на Теменуга Стойчева - собственичка на компания за строителство на недвижими имоти, която поема дълг към Александров през 2018 г.

Стойчева обясни пред bTV, че е потърсила неговите услуги, след като е попаднала в спор за дължими лихви към първоначалния си кредитор - "некоректна банка, която вече я няма на пазара".

Кредитният ѝ рейтинг тогава бил "съсипан" заради неуредените отношения с банката, което прави невъзможно тегленето на заем от друга финансова институция.

"Приятел на съпруга ми даде информация, че може да се вземе заем от Стоян Александров с "нормална лихва" и да се погасят задължения по строителството. Приехме предложението за 10% лихва, но докато стигнем до офиса му, се покачи на 11%. Съгласих се, защото нямах избор", каза тя в интервюто.

Жената е общувала единствено със сина на бившия банкер - Петър.

В интервюто си за bTV тя твърди, че веднъж той ѝ предложил да "ударят" жената, на която тя дължала първоначалната сума.

"Казах, че това не ме интересува, просто искам да върна парите. Не знам какво значи "да ударим". Още тогава ми направи впечатление за ненормално поведение", казва Теменуга Стойчева пред bTV.

Условието за заема от 350 000 евро е било тя да заложи друг свой имот - клуб-ресторант на бул. "Никола Вапцаров". Пазарната му оценка според нея е била 950 000 евро, т.е. почти три пъти по-висока от кредита.

Още при получаването на данните за първата дължима лихва, тя вижда, че е надписана с допълнителна такса от 2000 лв. на месец.

Когато Стойчева поискала обяснения - майката на Петър Александров, я предупредила да внимава, защото нейният син имал "наказателна група".

При първото закъснение с плащане по лихвата, Стойчева е получила предложение от Петър Александров да му прехвърли пълномощно, с което той да се заеме с продажбата на ресторанта. Първоначално тя се е съгласила и е подписала документите, но след три дни е поискала да го оттегли пред нотариуса - и тогава разбрала, че то е написано на съвсем друг човек. Стойчева твърди, че не знае как се е случила замяната.

Следващият ход на Петър Александров е бил да извади заповеди за изпълнение и да ангажира частен съдебен изпълнител срещу нея - след което "започва тотален ужас".

Споменатият от нея по име ЧСИ Георги Николов е организирал три продани на имои, които според нея са нередовни. Надписал си е и хонорар в размер на 200 000 лв. при размер на нейния дълг от 820 000 лв.

Продал е ресторантът, въпреки че не е уведомил втория съсобственик в имота - юридическо лице, което също принадлежи на Теменуга Стойчева.

Продава и част от "много луксозен имот", който е нейно лично жилище, а не е част от активите на компанията, поела заема от Александров.

Жената твърди, че продадените имоти са на обща стойност от 1,4 млн. лв., които би трябвало да надхвърлят цялата дължима сума + необичайно големия му хонорар. Въпреки това през ноември 2023 г. получила от ЧСИ документ, според който тя продължава да дължи сума от 650 000 лв.

Съпругата на частния съдебен изпълнител се оказва съдия в Апелативен съд - София, при която първоначално се пада "случайно" един от съдебните спорове по казуса. Стойчева подчерта, че тогавашният ръководител на съдебния състав е преразпределил делото заради конфликт на интереси.

Тя призова прокуратурата да се намеси, за да "излезе истината".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев предупреди за закъснение на изборния резултат от вота 2 в 1

Според премиера изборните комисии ще трябва да преброят 3 пъти повече числа от друг път

11:59 - 09.05.2024
Политика

Коя е Гордана Силяновска-Давкова - първата жена президент на Северна Македония

Тя отхвърля обвиненията в национализъм, но е против конституционните промени по пътя към ЕС

11:52 - 09.05.2024
Живот

Какъв ще е ефектът от новата организация на движението в центъра на София

Живеещи в района протестират, а отварянето на нови паркоместа е заложник на изборите

11:40 - 09.05.2024
Технологии

Да гласуваш от телефона? В Е-стония това ще е възможно още тази година

Законовите промени в страната ще влязат в сила през октовмри

11:02 - 09.05.2024
Важно днес

Калин Стоянов: Има само два сигнала за "евентуално" купуване на гласове

По думите му "не е от значение" в кои населени места са подадени сигналите, защото "към момента те не са потвърдени".

10:56 - 09.05.2024
Важно днес

Фондацията в памет на Даная внесе 12 000 подписа за реформи в здравеопазването

На 9 май се навършва една година от смъртта на 15-годишната Даная.

10:26 - 09.05.2024
Важно днес

Радев още не е решил дали ще наложи вето на промените в Закона за хазарта

Забраната за реклама на хазарт в медиите не е влязла в сила

09:55 - 09.05.2024