Отвлечен, измъчван и убит.  Първи данни за престъплението, за което обвиниха сина на Стоян Александров Снимка: © Getty Images

МВР и прокуратурата дадоха първа официална информация за убийството на 49-годишен мъж, заради което беше арестуван синът на бившия финансов министър Стоян Александров - Петър.

Човекът е бил собственик на фирма, която в миналото е стопанисвала ресторант в центъра на София.

Той е дължал пари на заподозрения Александров, който се е занимавал с отдаване на заеми на хора във финансово затруднение срещу залог.

Според информация на БНТ и 24 часа - убитият мъж се казва Кирил Русев. Човек със същото име е подавал публично сигнали срещу вече покойния Стоян Александров, който преди години му е дал личен заем за над 260 000 долара.

Русев е един от хората, заради които прокуратурата разследваше финансиста за незаконно лихварство.

Бизнесменът се оплакваше и от това, че не е получил пълния размер на заема, а липсващата част от парите също е била включена в пресмятането на лихвата от кредитора му.

Заложеното от него заведение е било обявено за публична продан заради дълга, за който се е водил съдебен спор с години - тогава Стоян Александров се явява единствен на търга и го купува. Не е ясно какви са били отношенията между Русев и Александров-син през изминалите години. Стоян Александров почина през 2020 г., а част от бизнесите му бяха наследени от сина му.

Какво показва разследването?

Според разследването - на 4 януари 2024 г. мъжът, който впоследствие става жертва на убийство, е привикан да посети имот на един от двамата заподозрени извършители. Има данни, че там е бил завързан, измъчван и е загинал след две огнестрелни рани, съобщиха от прокуратурата и СДВР.

На 5 януари майката на жертвата подава сигнал в 6 РУ на МВР, след като синът ѝ изчезва. Още в същия ден са арестувани двамата заподозрени - бързото им разкриване може да се дължи на факта, че в полицията отдавна са имали информация за неуредените финансови отношения на убития с фамилията Александрови.

Засега арестуваните отказват да дават показания по разследването.

Разплитането на случая става заради решението на двамата обвиняеми да напуснат България, като използват документите за самоличност на жертвата при проверката на границата със Сърбия.

Предполага се, че целта на извършителите е била да подведат евентуалното бъдещо разследване за изчезналия човек, като инсценират, че той сам е напуснал страната. Носили са и мобилния му телефон, като са изпращали фалшиви sms-и към роднините, когато човекът вече е бил мъртъв.

Един от заподозрените е направил опит да кремира трупа, като е изготвил фалшив акт за смърт с попълнени лични данни на съвсем различен човек.

Полицията все пак стига до предполагаемите извършители, преди да успеят да заличат следите от убийството.

Телефонът на жертвата е намерен. Все още се проверява кое е оръжието, с което е извършено убийството.

От прокуратурата съобщиха, че са поискали и проверка на дежурните служители на "Гранична полиция" заради това, че са пуснали човек с фалшиви документи да излезе от България.

Проверява се и моргата, в която тялото на убития е прието с издаден неверен смъртен акт.

Убитият човек не е криминално проявен. Само един от заподозрените е с криминално минало заради дела за грабеж в особено големи размери, незаконно оръжие и взривни вещества.

В разследването са участвали служители на МВР, ДАНС, сръбските служби за сигурност и Интерпол.

Казусът с лихварството, за което беше обвинен Стоян Александров

Кирил Русев беше името на единия от двамата души, които бяха завели дела срещу покойния вече финансист заради заемите, отпускани от него.

Русев е подписал договор за 306 800 долара и запис на заповед за 40 000 долара, срещу които ипотекира игрална зала с бар. През 2016 той твърдеше, че е получил само 260 000 долара.

Трябвало е да ги върне за една година, но успява да покрие само 30 000 долара.

В интервю по bTV през 2016 г. адвокатът на Русев казва, че в договора са били заложени лихви от 0,5% за всеки ден от просрочването на заема, или 15% на месец, което, както той коментира, "не си позволяват и фирмите за бързи кредити".

Защитата на Русев се опитва да докаже, че Стоян Александров не е спазил процедури по производството, с което заложеното имущество е обявено за публична продан.

Още един човек на име Ивайло Илиев беше описал сходен случай с личен заем от Александров, срещу който ипотекира семейното си жилище и други фирмени имоти. Според Илиев уговорката е била при неизплащане на дълга кредиторът да вземе служебните имоти, а да остави апартамента. През 2012 г. заемът е просрочен, а Александров завежда иск за изпълнение по бързата процедура. Жилището е продадено на неизвестен човек, въпреки че имотът е съсобственост на съпругата на Илиев, която не е страна по договора му с банкера.

Приживе Стоян Александров твърдеше, че дейността му е законна и има право да се разпорежда с личните си пари както намери за добре - вкл. да дава заеми за крупни суми, без да лицензира дейността си, както изисква законът.

Синът на бившия финансов министър Стоян Александров е арестуван за убийство

Кой е Стоян Александров - бившият финансов министър, чийто син бе арестуван за убийство


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Boeing – внимание, опасност от силна турбуленция

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024
Важно днес

Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и още 15 българи стават част от Европейската филмова академия

17 български професионалисти от света на киното са приети в Европейската филмова академия

15:28 - 09.05.2024
Важно днес

Ваня Григорова започна кампанията пред ПСА, Митрофанова положи цветя в Лозенец

Румен Радев поздрави участници в забраненото шествие "Безсмъртен полк"

15:14 - 09.05.2024