Зеленски си тръгва от Вашингтон с нов пакет военна помощ за $325 млн. Снимка: © Getty Images

Американският президент Джо Байдън обяви нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 325 млн. долара, който ще включва системи за противовъздушна отбрана и други оръжия, които да помогнат на Киев да посрещне предстоящата зима.

Новината съобщи съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и беше обявена по време на визитата на Зеленски във Вашингтон. Той посети Белия дом, Пентагона и Конгреса и завърши деня си с емоционална реч в Националния архив в четвъртък вечерта, в която благодари на американците за подкрепата на страната му в руската война.

Речта беше произнесена, след като президентът Байдън и първата дама Джил Байдън посрещнаха Зеленски за третото му посещение в Белия дом. Администрацията на Байдън търси одобрението на Конгреса за допълнителна помощ за Украйна в размер на 24 млрд. долара, но обяви, че САЩ ще изпратят в страната "повече артилерия, повече боеприпаси или противотанкови оръжия".

"Американският народ е твърдо решен да направи всичко възможно, за да гарантира, че светът е с вас. Това е нашата главна цел", увери Байдън украинския си колега.

През следващата седмица се очаква в Украйна да бъдат доставени първите американски танкове Abrams. Пентагонът обяви, че "всичко върви по график" по доставките на бойната техника. Преди месеци САЩ обещаха да изпратят в Украйна 31 свои бойни танка M1 Abrams на приблизителна стойност от 400 млн. долара, за да помогнат на украинската съпротива да отвърне на руското нападение.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че според него танковете са от решаващо значение за попълване на военната техника на страната му. Киев имаше и друго искане - предоставянето на армейски тактически ракетни системи (ATACMS), но към този момент Вашингтон не се ангажира с решение по въпроса.

Новият пакет американска помощ идва в момент, когато един от най-близките и най-гласовити съюзници на Украйна - Полша, заяви, че ще спре да изпраща нови оръжия на Киев. Това е сериозен обрат, който заплашва да развали стратегическите отношения на Европа с украинската страна. Решението идва след седмица напрежение между двете страни по друга тема - забраната за внос на украинско зърно.

Зеленски и Дуда Оръжия и зърно: Залогът в Полша е голям. Готви се за избори


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024