Оръжия и зърно: Залогът в Полша е голям. Готви се за избори Снимка: © Getty Images

В разгара на мащабна контраофанзива, с която Украйна се опитва да си върне контрола върху окупираните от Русия райони, Полша обяви, че спира доставките на оръжия за Украйна.

Варшава е една от първите, които оказаха пълна подкрепа на Киев от началото на войната.

Маршрутът през страната е ключов за доставките на оръжия и помощи за Украйна. Около 90% от западната помощ и оръжия за Киев минават именно през Полша, това е и основният път на бежанците от войната.

Сега обаче страната обяви, че ще преустанови доставките на оръжия за Киев.

Решението идва на фона на спора за украинското зърно, докато в Полша тече предизборна кампания. Изборите там са на 15 октомври, а управляващата партия "Право и справедливост " се бори за трети мандат.

Официалната причина, която Варшава посочи, е, че в момента въоръжава собствената си армия.

Повече няма да снабдяваме Украйна с оръжия, защото в момента въоръжаваме Полша с по-модерна военна техника, “ заяви министър-председателят на Полша Матеус Моравецки в интервю за полската телевизия Polsat в отговор на въпрос дали страната ще продължи да подкрепя Киев - въпреки спора за износа на украинско зърно.

Все пак той обясни, че правителството няма „никакво намерение да рискува сигурността на Украйна“ и няма да възпрепятства оръжейните доставки от други страни, които минават през военния център в град Жешов, и посочи, че Полша също печели от таксите за транзита.

BBC също отбелязва, че полският износ на оръжия няма да спре напълно, тъй като в следващите месеци предстои доставка на съществено количество артилерийски снаряди произведени от полскaта оръжейна индустрия.

През последните седмици напрежението между двете страни нараства. На 15 септември изтече разрешението на Европейската комисия за временна забрана за внос на зърно от Украйна в пет страни, сред които и Полша. Правителството там обаче обяви, че ще продължи забраната за страната си - въпреки европейкото решение.

Спорът за зърното започна, след като Русия се оттегли от зърнената сделка и по този начин затвори основните черноморски транспортни коридори за износ на култури от Украйна. Това принуди Киев да търси алтернативни сухопътни маршрути.

Това доведе до по-големи количества украинска продукция в Европа и предизвика недоволството на земеделци от общността. Така ЕК наложи временна забрана за внос на украинско зърно за пет държави, сред които и България.

Правителството в София разреши отново вноса ден преди ЕК да вземе същото решение. Това предизвика протести в страната и доведе до временно замразяване на вноса на слънчоглед от Украйна, докато страните определят квоти.

Самата Украйна също заяви, че ще съгласува количествата, които изнася със съответната държава. Преди това обаче заплаши с дела Словакия, Унгария и Полша, които въведоха собствени забрани за внос в разрез с общата позиция на ЕС.

За разлика от България, трите държави имат сухопътни граници с Украйна.

По време на общото събрание на ООН президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини някои страни от ЕС, че само симулират подкрепа за страната му. По думите му, някои страни „играят на солидарност в политическия театър и драматизират темата за зърното. Макар да изглежда, че това си е тяхната роля, те всъщност помагат на сцената на московския актьор”, заяви президентът на Украйна.

Зеленски не посочи конкретни държави, но думите му предизвикаха гневен отговор от страна на Полша.

Полският президент Анджей Дуда сравни реакцията на Украйна с тази на удавник, който може да бъде изключително опасен, защото "може да повлече и спасителите си към дъното". Повод за думите му стана заканата на Украйна да заведе дела пред Световната търговска организация, заради отделните забрани за внос на зърно от Украйна, които са в разрез с общата политика на ЕС.

По-късно пред Bloomberg Дуда коментира, че страната му не може да позволи украинското зърно да се продава на полския пазар без "никакъв контрол“ и допълни „Ние също имаме свои граждани, трябва да се грижим за техните интереси“.

Управляващата партия „Право и справедливост“, от която започва и кариерата на Дуда, е остро критикувана от страна на Киев заради решението си да въведе собствена забрана за внос на зърно от Украйна.

Но за Полша сега въпросът е вътрешнополитически. Страната се готви за избори.

Залогът в предизборната кампания е висок, защото управляващата партия „Право и справедливост“ се бори за трети мандат на изборите, които ще се проведат на 15 октомври.

Според проучване на обществените нагласи на „Политико“, управляващата партия на Ярослав Качински продължава да е лидер по обществено доверие с подкрепа от 38%, но популярността ѝ пада.

Партията не иска да губи от гласовете на местните земеделци, докато търпи критики от крайно десните си опоненти, които набират популярност заради растящо недоволство от разходите за подкрепа на Украйна.

Полша, Унгария и Словакия въвеждат собствени забрани за вноса на украинско зърно


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024