Оръжия и зърно: Залогът в Полша е голям. Готви се за избори Снимка: © Getty Images

В разгара на мащабна контраофанзива, с която Украйна се опитва да си върне контрола върху окупираните от Русия райони, Полша обяви, че спира доставките на оръжия за Украйна.

Варшава е една от първите, които оказаха пълна подкрепа на Киев от началото на войната.

Маршрутът през страната е ключов за доставките на оръжия и помощи за Украйна. Около 90% от западната помощ и оръжия за Киев минават именно през Полша, това е и основният път на бежанците от войната.

Сега обаче страната обяви, че ще преустанови доставките на оръжия за Киев.

Решението идва на фона на спора за украинското зърно, докато в Полша тече предизборна кампания. Изборите там са на 15 октомври, а управляващата партия "Право и справедливост " се бори за трети мандат.

Официалната причина, която Варшава посочи, е, че в момента въоръжава собствената си армия.

Повече няма да снабдяваме Украйна с оръжия, защото в момента въоръжаваме Полша с по-модерна военна техника, “ заяви министър-председателят на Полша Матеус Моравецки в интервю за полската телевизия Polsat в отговор на въпрос дали страната ще продължи да подкрепя Киев - въпреки спора за износа на украинско зърно.

Все пак той обясни, че правителството няма „никакво намерение да рискува сигурността на Украйна“ и няма да възпрепятства оръжейните доставки от други страни, които минават през военния център в град Жешов, и посочи, че Полша също печели от таксите за транзита.

BBC също отбелязва, че полският износ на оръжия няма да спре напълно, тъй като в следващите месеци предстои доставка на съществено количество артилерийски снаряди произведени от полскaта оръжейна индустрия.

През последните седмици напрежението между двете страни нараства. На 15 септември изтече разрешението на Европейската комисия за временна забрана за внос на зърно от Украйна в пет страни, сред които и Полша. Правителството там обаче обяви, че ще продължи забраната за страната си - въпреки европейкото решение.

Спорът за зърното започна, след като Русия се оттегли от зърнената сделка и по този начин затвори основните черноморски транспортни коридори за износ на култури от Украйна. Това принуди Киев да търси алтернативни сухопътни маршрути.

Това доведе до по-големи количества украинска продукция в Европа и предизвика недоволството на земеделци от общността. Така ЕК наложи временна забрана за внос на украинско зърно за пет държави, сред които и България.

Правителството в София разреши отново вноса ден преди ЕК да вземе същото решение. Това предизвика протести в страната и доведе до временно замразяване на вноса на слънчоглед от Украйна, докато страните определят квоти.

Самата Украйна също заяви, че ще съгласува количествата, които изнася със съответната държава. Преди това обаче заплаши с дела Словакия, Унгария и Полша, които въведоха собствени забрани за внос в разрез с общата позиция на ЕС.

За разлика от България, трите държави имат сухопътни граници с Украйна.

По време на общото събрание на ООН президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини някои страни от ЕС, че само симулират подкрепа за страната му. По думите му, някои страни „играят на солидарност в политическия театър и драматизират темата за зърното. Макар да изглежда, че това си е тяхната роля, те всъщност помагат на сцената на московския актьор”, заяви президентът на Украйна.

Зеленски не посочи конкретни държави, но думите му предизвикаха гневен отговор от страна на Полша.

Полският президент Анджей Дуда сравни реакцията на Украйна с тази на удавник, който може да бъде изключително опасен, защото "може да повлече и спасителите си към дъното". Повод за думите му стана заканата на Украйна да заведе дела пред Световната търговска организация, заради отделните забрани за внос на зърно от Украйна, които са в разрез с общата политика на ЕС.

По-късно пред Bloomberg Дуда коментира, че страната му не може да позволи украинското зърно да се продава на полския пазар без "никакъв контрол“ и допълни „Ние също имаме свои граждани, трябва да се грижим за техните интереси“.

Управляващата партия „Право и справедливост“, от която започва и кариерата на Дуда, е остро критикувана от страна на Киев заради решението си да въведе собствена забрана за внос на зърно от Украйна.

Но за Полша сега въпросът е вътрешнополитически. Страната се готви за избори.

Залогът в предизборната кампания е висок, защото управляващата партия „Право и справедливост“ се бори за трети мандат на изборите, които ще се проведат на 15 октомври.

Според проучване на обществените нагласи на „Политико“, управляващата партия на Ярослав Качински продължава да е лидер по обществено доверие с подкрепа от 38%, но популярността ѝ пада.

Партията не иска да губи от гласовете на местните земеделци, докато търпи критики от крайно десните си опоненти, които набират популярност заради растящо недоволство от разходите за подкрепа на Украйна.

Полша, Унгария и Словакия въвеждат собствени забрани за вноса на украинско зърно


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024