Украйна ще съди Словакия, Полша и Унгария заради забраните за внос на зърно Снимка: © Getty Images

Киев ще съди Полша, Унгария и Словакия заради отказа им да отменят забраната за украински селскостопански продукти, заяви търговският представител на Украйна и министър на земеделието Тарас Качка в интервю за “Политико”.

Трите държави удължиха забраните за внос, защото се опасяват от рязко увеличение на износа от Украйна след блокадата на украинските пристанища на Черно море от страна на Русия. Словакия, Полша и Унгария имат сухоземни граници с Украйна.

"Важно е да се докаже, че тези действия са юридически погрешни. Затова утре ще започнем съдебни процедури", заяви Качка и добави, че Киев се готви да предприеме ответни мерки срещу полския износ на плодове и зеленчуци.

Трите държави се разбунтуваха срещу Европейската комисия, която миналия петък реши да разреши продажбите на украинско зърно в ЕС. Полша, Унгария и Словакия заявиха, че ще наложат собствени забрани за украинското зърно след решението на Комисията да прекрати ограниченията си.

"В нашите очи тези мерки на Унгария и Полша са израз на пълно недоверие към Европейската комисия", заяви ръководителят на търговската служба на Украйна.

Качка заяви, че откритото противопоставяне на Брюксел от страна на Полша, Унгария и Словакия не е само вътрешен въпрос за ЕС, а поражда и загриженост дали международните търговски партньори могат да се доверят на това, че Брюксел говори от името на ЕС.

"Системният подход на Будапеща и Варшава да игнорират позицията на институциите на ЕС в търговската политика, мисля, че ще бъде проблем за ЕС като цяло, защото там няма единство," смята Качка

Киев планира да съди страните в Световната търговска организация, а не чрез собственото си търговско споразумение с ЕС. "

Докато Словакия просто удължи предишната забрана на ЕС за четири вида зърно, Полша наложи допълнителни забрани за украинското брашно и фураж през уикенда.

Унгария, според Качка, отива още по-далеч и забранява още 25 продукта, които не са били обсъждани преди, включително месо.

"Тези произволни забрани са нелепи", коментира Качка и допълва, че според него "Унгария прави политическо изявление, че иска да блокира търговията с Украйна, както и да пренебрегне напълно Брюксел".

Докато допълнителните забрани на Унгария са предимно символични, като се има предвид, че Украйна не изнася много говеждо и свинско месо за страната, мерките на Полша ще засегнат значителна част от износа на Украйна.

Ако Варшава не се откаже от тези допълнителни забрани, "ще бъдем принудени да предприемем ответни мерки по отношение на допълнителните продукти и ще забраним вноса на плодове и зеленчуци от Полша", коментира Качка.

Правителствата в Будапеща и Варшава заявиха, че действат, за да защитят своите земеделски производители от рязкото увеличение на украинските продукти, което е понижило цените, но Качка отвърна, че тази аргументация е погрешна: "Забраната на Полша няма да помогне на земеделските производители, няма да повлияе на цените, защото цените са глобални - това, което правят, се основава на общественото мнение."

Служител на ЕС заяви пред „Политико“, че Брюксел се надява да разреши въпроса, като накара Киев да наложи собствени ограничения върху износа в случай на внезапен скок.

Запитан за тази потенциална сделка, Качка заяви, че Киев е готов да "поеме отговорността да гарантира, че износът от Украйна няма да създаде цунами в съседните страни" и ще наложи система от лицензи за износ на зърно в "реално време", за да може едновременно да "забави" износа към съседните страни и да позволи на Украйна да "реагира бързо", ако бъде засечен скок.

Полша, Унгария и Словакия въвеждат собствени забрани за вноса на украинско зърно


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023