Зеленски пред ООН: Не вярвайте на руското зло Снимка: © Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски за пръв път направи лично обръщение пред световните лидери на годишна сесия на Общото събрание на ООН, откакто през 2022 г. Русия нападна страната му в страната му,

Той призова световните лидери да се обединят, за да сложат край на руската агресия.

В речта си Зеленски каза, че Москва, която разполага с ядрено оръжие, трябва да бъде спряна да „тласне света към последната война“.

"На злото не може да се вярва, просто попитайте Пригожин", каза Зеленски.

„Докато Русия тласка света към последната война, Украйна прави всичко, за да гарантира, че след руската агресия никой в света няма да посмее да нападне, която и да е нация“, каза Зеленски пред световните лидери, присъстващи на годишната Обща асамблея.

Украинският президент заяви, че Москва трябва да бъде отблъсната, за да може светът да се заеме с решаването на останалите проблеми, като климатичните.

Зеленски обвини Москва, че извършва "геноцид" чрез отвличане на украински деца.

"Има десетки хиляди деца, за които знаем, че са били отвлечени от Русия". "Ние се опитваме да върнем децата у дома, но времето минава. Какво ще стане с тях?"

По думите му тези деца в Русия са учени да мразят Украйна и всички връзки със семействата им са прекъснати. „Това очевидно е геноцид", заяви украинският президент, цитиран от BBC.

Москва многократно е отричала обвиненията на Украйна, но редица международни експерти и организации посочват все повече доказателства, че Русия е извършила военни престъпления в Украйна.

Основното послание в речта пред световните лидери на Зеленски, беше че изходът от войната ще засегне всички.

Целта на Русия е да превърне Украйна в "оръжие срещу вас, срещу международния ред, основан на правила", каза Зеленски.

По-рано през деня украинският лидер аплодира речта на Джо Байдън, в която американският му колега предупреди за тежки последици, ако агресията на Русия не бъде спряна.

Русия вярва, че светът ще се измори и ще му позволи да прояви жестокост към Украйна без последствия. Ако позволим Украйна да бъде разделена на части, сигурна ли е независимостта на която и да е нация?“ каза Байдън.

Междувременно иранският президент Ебрахим Раиси - чиято страна предостави бойни дронове на Русия и се смята за ключов съюзник на Москва - обвини Вашингтон в ескалация на войната в Украйна.

„Съединените американски щати разпалиха пламъците на насилието в Украйна, за да отслабят европейските страни. Това е дългосрочен план за съжаление“, каза той пред събранието в Ню Йорк.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски Зеленски е готов да бъде изслушан на първото си лично обръщение пред ООН след войната


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024