Зеленски е готов да бъде изслушан на първото си лично обръщение пред ООН след войната Снимка: © Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски ще направи лично обръщение към Общото събрание на ООН за първи път от началото на руската война в Украйна.

През 2022 г. той изпрати предварително записана реч до ООН, в която каза: "Можем да върнем украинското знаме на цялата ни територия. Можем да го направим със силата на оръжието, но ни трябва време". Сега той ще изнесе подобна реч и на живо пред останалите световни лидери. Сред присъстващите се очаква да бъде и българският президент Румен Радев.

Зеленски ще присъства и на заседанието на Съвета за сигурност на ООН за Украйна в сряда, но не е ясно дали ще седна на масата на 15-членния орган, ако това означава да се окаже на едно място с руския външен министър Сергей Лавров.

В понеделник, след като кацна в Ню Йорк, украинският президент пътува направо от летището до университетската болница в Стейтън Айлънд, където украински войници са лекувани след ампутации. Той връчи медали на ранените войници и на част от болничния персонал.

"Благодаря ви, че продължавате да се биете за нашата страна и да защитавате нейните граници. Благодаря също така на лекарите и на всички, които подкрепят украинските войници от началото на пълномащабната война. Ние ще чакаме всички вас. Имаме нужда от вас - от всеки воин на Украйна - за да победим врага. Благодаря ви за вашата служба! Всички се гордеят с вас!", заяви той.

Очаква се в речта си във вторник Зеленски да изложи пред света и пред Вашингтон аргументите си за продължаване на помощта за отблъскване на руската инвазия, която продължава вече почти 19 месеца.

Западните съюзници на Украйна предоставиха оръжия и друга помощ, а Конгресът на САЩ обмисля искането на президента Джо Байдън за предоставяне на още 24 млрд. долара военна и хуманитарна помощ. Американските законодатели са все по-разделени по отношение на предоставянето на допълнителни средства за Киев.

Срещата на върха на ООН идва на фона на последните успехи на Украйна около тежко оспорвания град Бахмут, като превземането на тактически важното село Клишчиевка.

България на сесията на ООН

Българската делегация в Ню Йорк е в лицето на външния министър Мария Габриел и президентът Руме Радев. В четиридневната програма на държавния глава са и срещи с президентите на Република Корея, Австрия и с министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия.

По думите на Габриел, страна ни ще участва в три работни групи по формулата за мир на Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024
GEN Z дневници

VOL.22: Как изкуственият интелект разбуни Евровизия. Не плюйте абитуриентите и Гала ще става баба

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на “Булевард България”?

09:41 - 18.05.2024
Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024