Украйна освободи второ ключово село край Бахмут: "Клишчиевка беше прочистена от руснаците" Снимка: © Twitter/Osinttechnical

Украинските сили са си върнали още едно село от руските окупатори - село Клишчиевка на южния фланг край Бахмут. Новината съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

"Днес бих искал специално да похваля войниците, които стъпка по стъпка връщат на Украйна това, което ѝ принадлежи, особено в района на Бахмут", заяви той в нощното си видеообръщение в неделя.

Държавният глава похвали войниците, които се сражават в района на Бахмут, и открои тези, които са си върнали Клишчивка, като ги поздрави с "Браво!".

Заместник-министърът на отбраната Хана Малиар сподели видеоклип, в който украинските сили развяват украинското знаме на фона на разрушени сгради и звуци от продължаващите боеве. По думите ѝ, Русия все още се опитва да си върне загубените позиции в района.

Генерал-полковник Олександър Сирски, командващ сухопътните сили на Украйна, също потвърди освобождаването на селото. Преди войната то е имало население от около 400 души и се намира на около 9 км южно от Бахмут - градът, който падна в руски ръце през май след месеци на тежки сражения.

"Клишчиевка беше прочистена от руснаците", написа Сирски в социалните мрежи.

Говорителят на украинските войски Илия Евлаш заяви, че битката е нанесла "мощни поражения" на руските въздушнодесантни части, батальона "Ахмат" на чеченския лидер Рамзан Кадиров и други участници във военните боеве.

"Така че сега ние се сдобихме с база, която ще ни позволи да продължим да развиваме настъпателни действия и да освободим земята си от нашествениците", допълва Евлаш в Telegram.

Превземането на селото ще позволи на украинските сили да напредват по-лесно към руските позиции да нанасят по-точни артилерийски удари, обяснява той.

Само преди дни Киев освободи и други село в района - Андреевка, в "светкавична операция" за два дни. Последните завоевания са част от контраофанзивата, при която украинските сили, макар и бавно, постигат успехи.

Стара снимка от село Андреевка, Донецка област Украйна освободи село Андреевка в "светкавична операция" за 2 дни


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024